Scris de colaboratorul nostru, prof. Sorin Gafencu
Cel de al 103-lea pământean ajuns în Cosmos este românul Dumitru Prunariu. După o serioasă pregătire prealabilă timp de trei ani în orăşelul stelar, a efectuat împreună cu un echipaj misiunea spaţială Intercosmos Soiuz 40 în urmă cu 30 de ani.
La 14 mai 1981 de pe cosmodromul din Kazahstan a început aventura spaţială a zborului în jurul Pământului cu o viteză de 28000 km/h pe o orbită înclinată faţă de ecuator cu 51,6˚ Manevrele celor doi – Prunariu şi Leonid Popov – îmbrăcaţi în costum de scafandru cosmic, au făcut posibilă desprinderea navei cosmice de ultima treaptă a rachetei când se afla la 3000 km de punctul de lansare, după 8 minute şi 50 de secunde de zbor.
Cu precizie deosebită, la 15 mai, nava cosmică a fost cuplată la complexul orbital Saliut unde au rămas şapte zile, realizând împreună cu alţi cosmonauţi cercetări şi experimente ştiinţifice în domeniul fizicii nucleare, a astrofizicii, medicinii aeronautice, biologiei şi tehnologiei cosmice. Experimenul Reo a avut în atenţie modificarea circulaţiei sangvine cerebrale în timpul misiunilor spaţiale; experimentul Nanobalanţa a urmărit straturile protectoare subţiri de bioxid de siliciu; experimentul Biodoza a măsurat câmpurile de radiaţie cosmică; experimentul Astro a identificat formele de existenţă ale materiei nucleare…
CONTINUARE în pagina autorului