Centenar Eugen Dimitriu. Duminică, 1 octombrie 2023, ora 12.00, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.

Joi, 2 iunie 2011, de Sărbătoarea Înălţării Domnului Nostru Issus Hristos şi Ziua Eroilor, la Monumentul înălţat pe Vârful Gruiul Mare din Munţii Dornişoarei, a avut loc o slujbă de comemorare a celor 60 de eroi români (41 identificati si 19 ramasi necunoscuti) din Batalionul de grăniceri 56 Fălticeni, căzuţi în Primul Război Mondial.
La eveniment au participat Prea Sfinţitul Vasile Someşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, cel care a avut iniţiativa ridicării Monumentului de pe Vârful Gruiul Mare, primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, consilieri locali şi reprezentanţi ai adminsitraţiilor publice locale din comunele Tiha Bârgăului, Prundul Bârgăului şi Poiana Stampei, preşedinta ANTREC Bucovina, Niculina Vasiluţ, alte oficialităţi şi locuitori de pe pe Valea Bârgăului şi din Bucovina.
Slujba religioasă a fost oficiată de către P.S. Vasile Someşanul împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din Ardeal şi Bucovina, răspunsurile la sfânta liturghie fiind date de măicuţele de la Sfânta Mănăstire Piatra Fântânele în frunte cu stareţă stavrofora Pamfilia Solcan şi preotul duhovnic Protosinghel Gavril Hortz. După oficierea serviciului religioas un grup de elevi de la Grupul Şcolar „Radu Petrescu”, Prundul Bârgăului, coordonaţi de preotul Liviu Tomoioagă şi prof. Natalia Mălinaş, au prezentat un emoţionant moment literar-artistic , închinat celor care şi-au jertfit viaţa pentru neam şi ţară.
În încheire un pluton ala Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareş” Prundul Bârgăului, condus de colonelul Octavian Cioancă a prezentat onorul , după care la baza monumentului au fost de puse coroane de flori din partea: Primăriei şi Consiliului Local Poiana Stampei, Mănăstirii Piatra Fântânele, Grupului Şcolar „Radu Petrescu” Prundul Bârgăului.
În cuvântul de încheiere Înaltul Ierarh s-a rugat „ca Dumezeu să aşeze sufletele celor căzuţi alături de cei drepţi şi sfinţi. Acest monument este cinstirea pentru cei care n-au pregetat să-şi dea viaţa pentru ţară. Cei care şi-au dat viaţa pentru o cauză măreaţă nu au moarte. Eroii sunt nemuritori”. Inaltul ierarh a mai spus că monumentul este un îndemn şi o pildă pentru generaţia de astăzi şi pentru cele viitoare, iar jertfa celor căzuţi este un simbol pentru vremea pe care o trăim, dar şi pentru cea viitoare.
Cu această ocazie a fost evocat personalitatea păstorului Lazăr Bozga, cel care a descoperit groapa comună în primăvara anului 1917, a acoperit osemintele celor 60 de martiri şi a ridicat o troiţă. Lazar Bozga a fost cel ce a acoperit osemintele scoase la suprafaţă de zăpadă iernii şi ploile primăverii lui 1917 şi a pus o troită, apoi, în 1986, un mic monument comemorativ din piatră, alaturi de crucea de la marginea mormantului comun pe care scria: “60 de Ostaşi Români Căzuţi Pentru Patrie”.
În 1986 a fost făcut un mic monument comemorativ din piatră, iar în 2005, prin grija I.P.S. Bartolomeu Anania s-a ridicat Monumentul actual.
Pentru omenii simpli de la poalele Vârfului Gruiul Mare, a devenit un obicei ca de două ori pe an, de Ziua Eoilor şi la sfârşitul lunii august, sa urce la peste 1800 m altitudine pentru a aduce prinosul şi recunoştinţa celor de azi pentru eroii de ieri.
Cei peste 300 de participanţi la eveniment au primit o gustare, colaci şi lumânare, „prin grija măicuţelor de la Piatra Fântânele, a consilierului local Ioan Motrescu, a familiei Cristian şi Adriana Bordieanu şi a altor credincioşi” aşa cum am aflat de la Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură Poiana Stampei
„A fost o zi dosebită, cu o mare încârcătură emoţională şi spirituală, pe care, cei care s-au încumetat până la 1800 metri altitudine, nu o vor uita curând” a spus Elisei Todaşcă primarul din Poiana Stampei.
Monumentul inchinat celor 60 de eroi romani cazuti in primul razboi mondial, inaltat pe varful Gruiul Mare din Muntii Dornisoarei, loc in proprietatea Primariei Tiha Bargaului.

După amiază, un grup de temerari, în frunte cu P.S. Vasile Someşanul şi câteva măicuţe de la Piatra Fântânele, au continuat urcuşul şi au arborat drapelul României, donat de Primăria Poiana Stampei, la Sfânta Cruce, amplasată pe cel mai înalt vârf vulcanic din Carpaţii Orientali- Pietrosul Călimani (2100 metri).
Pentru iubitorii de drumeţii care vor să ajungă pe Vârful Gruiul Mare, este recomandat un traseu montan care oferă o privelişte unică. Pornind din comuna Poiana Stampei, pe la Dornişoara, spre Tihul, apoi spre Gruiul Mare şi în doar 4 ore puteţi „atinge” crucea aflată la cea mai mare înălţime din Carpaţii Orientali.
Silviu Buculei

About Author

By B.P.

2 thoughts on “Eroii Batalionului de Grăniceri 56 Fălticeni comemoraţi pe Vârful Gruiul Mare din Munţii Dornişoarei”
  1. Pacat ca sanatatea nu-mi permite ca şi eu să fac aces gest pe care îl face în fiecare an P.S. Vasile Someşanul de Ziua Înălţării Domnului la Monumentul Eroilor de ve Vârful Gruiul Mare, monument care s-a edificat tot prin grija P.S.Vasile în memoria a 60 de eroi români din Primul Război Mondial, împuşcaţi mişeleşte de inamic în acest loc.

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: