Home Personalitati Falticenene Profesoarele Aspazia Mancu, Mioara Gafencu şi Magdalena Vultur au primit titlul de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni

Profesoarele Aspazia Mancu, Mioara Gafencu şi Magdalena Vultur au primit titlul de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni

by A.S.
5 comments

Galeria Oamenilor de Seamă ai Fălticeniului s-a îmbogăţit cu trei noi nume. Este vorba de profesoarele Aspazia Mancu, Mioara Gafencu şi Magdalena Vultur. Cele trei doamne, reprezentante ale generaţiei de aur a învăţământului local contemporan, au primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local. Titlul de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni reprezintă pentru autoritatea publică locală, ca instituţie mandatată să reprezinte voinţa şi interesele comunităţii, recunoaşterea deplin motivată a sumei calităţilor persoanelor propuse pentru acordarea acestei distincţii. Proiectul de hotărâre pentru acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” a fost iniţiat de primarul Vasile Tofan.
Mioara Gafencu s-a născut la 22 martie la Cârlibaba, judeţul Suceava. Este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universitatii iesene. Şi-a început cariera didactică la Şcoala Generală Şoldaneşti, Falticeni, unde a profesat timp de trei ani, continuând apoi la Liceul “Nicu Gane”. S-a pensionat în anul 1999, după o carieră de 37 de ani ca profesoară de limba şi literatura română. A debutat în publicistică, în anul 1975, cu articole în revista „Limba şi literatura pentru elevi”. Cărţi publicate: “Şoldăneşti, itinerar şcolar”, “Şoldăneşti, vatră de istorie” (impreuna cu Dana Busuioc si Sorin Gafencu), “Colegiul National Nicu Gane (1870-2003)” (impreuna cu Sorin Gafencu), “Case de pe Strada Mare”, “Si Ulise nu s-a mai intors”, “Rememorari Luminoase”.

Aspazia Mancu, în vârstă de 82 de ani, este cunoscută drept o profesoară exigentă, corectă şi onestă, cu o activitate de 55 ani la catedră, dintre care 25 de ani la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni. Împreună cu sotul a venit la Fălticeni în 1960. A profesat şi în învăţământul militar. O regăsim şapte ani profesoară la Liceul Militar „Ştefan cel Mare”, alţi trei ani în Cazarma din Iaşi, şi 4 ani la Cîmpulung Moldovenesc. După ieşirea la pensie a fost implicată în proiecte sociale. Este preşedinta Filialei Fălticeni a Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române, cu o activitate de peste 10 ani, calitate în care se implică în acţiuni caritabile pentru ajutorarea bătrânilor singuri, a elevilor şi studenţilor orfani şi familiilor nevoiaşe. A sprijinit prin această asociaţie construcţia şi înzestrarea Căminului de bătrâni al aşezământului de asistenţă socială “Sfântul Andrei” din Fălticeni.

Magdalena Vultur a avut o carieră de peste 40 de ani la catedră. În urmă cu 50 de ani a venit la Fălticeni fiind una dintre profesoarele emblematice care au activat la Liceul „Nicu Gane”. Deţine un record rar întâlnit în învăţământul sucevean. Timkp de 35 de ani a îndrumat activitatea profesorilor de limba fraceză din zona Fălticeni. A format peste 100 de profesori de limba fracneză într-o perioadă în care sistemul educaţional nu punea accent pe studierea limbii franceze.

Despre personalitatea celor trei noi cetăţeni de onoare ai Fălticeniului au vorbit: primarul municipiului, consilieri locali, parlamentari, alţi participanţi la evenimentul desfăşurat în Sala „Iorgu Radu” a Primăriei Fălticeni.

You may also like

5 comments

anca escu 26 iulie 2011 - 9:41

Felicitari DOAMNELOR PROFESOARE! Adevarate DOAMNE, adevarate PROFESOARE! ma pot mandri ca mi-au fost profesoare si mi-au marcat frumos anii de liceu.Avem oameni valorosi in micul nostru targ,pacat ca ne amintim destul de rar de ei.

andrew 26 iulie 2011 - 14:37

In sfarsit face si Primaria ceva pentru “monstrii sacrii” =( Valorile invatamantului Falticinean) care au indrumat si au format actuali oameni cu diverse functii in Falticeni si in ROAMANIA, FELICITARI celor trei Doamne….

Imbria Floarea 3 august 2011 - 14:21

Sunt fericita ca le-am cunoscut pe toate cele trei doamne ale invatamantului falticinean .Pe doamna profesor Vultur am cunoscut-o in tinerete,nu mi-a a fost profesoara (mare pacat),dar stiam multe lucruri laudabile despre dumneaiei, un om de inalta tinuta morala ,de o verticalitate neasemuita si de o omenie si o inteligenta remarcabila.
Celelate doua doamne mi-au fost profesoare si indrumatoare sufletesti , exemple demne de urmat si oameni de inalta calitate , cum astazi e greu sa mai gasesti. Dovada ca preocuparea mea permanenta a fost ca sa fiu un profesor de liceu la fel de pregatit , de exigent, de echilibrat , de constiincios si de corect cu auditoriul permanent .
Stimate Doamne, va port un profund respect si o recunostinta totala.Sa ne traiti !

Profesor Imbria Floarea din Piatra Neamt

Imbria Floarea 3 august 2011 - 14:27

3.

Am invatat ca sansele
Acelea pe care le pierzi tu,
le
prinde din zbor o alta persoana.
Am invatat ca atunci cind porti pica si
amaraciune, fericirea se duce in alta parte.

Am invatat…
Ca
ar trebui mereu folosite vorbe
bune…Pentru ca
miine poate
va trebui sa le retragi.
Am invatat ca un suris
e un mod economic
pentru a-ti imbunatati aspectul.
Am invatat
ca nu pot sa aleg
cum ma simt…
Dar pot mereu sa fac cite ceva.
Am invatat…ca
atunci cind fiul tau,
nou nascut ,iti tine degetul in micul lui
pumn… s-a lipit de tine pentru toata viata.

Am invatat…ca toti
vor sa traiasca in virful
muntelui…Dar toata fericirea si
cresterea au loc in timpul urcusului.

Am invatat …ca trebuie sa te bucuri
de calatorie si sa nu te gindesti doar la scopul ei.

Am invatat …
ca e mai bine
sa dai sfaturi doar in doua
situatii…
Cand sunt cerute si cand
de ele depinde viata cuiva.

Am invatat
ca ,cu cit irosesc mai putin timpul…
cu atat
mai multe lucruri reusesc sa
fac.

1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns Cancel reply
Introdu comentariul tău aici…

Carmen 1 ianuarie 2012 - 14:08

Toate cele trei doamne mi-au fost profesoare si le port un adanc respect.
Un gand deosebit pentru cea care mi-a fost diriginta (doar un an) , doamna Magda Vultur.Datorita dumneaei sunt astazi profesor de franceza.
prof. Carmen Iulia Mandache

Comments are closed.

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705