DE LA CRÂŞMĂ VIN LOVIT! În această dimineaţă, (29 august, ora 03.10), Poliţia Fălticeni a fost sesizată despre faptul că un localnic în vârstă de 36 ani, în timp ce se deplasa pe str. Ana Ipătescu a fost agresat de trei tineri necunoscuţi, cu care se certase cu puţin timp în urmă la un bar din localitate, pe fondul consumului de alcool. Bărbatul a fost diagnosticat cu fractură antebraţ stâng şi contuzie toracică. Cercetările continuă în vederea identificării persoanelor implicate şi pentru stabilirea împrejurărilor producerii evenimentului.
_______________________________________________________________
ALCOOLUL ŞI VOLANUL. Duminică, după ora 22, pe Uliţa Mare, din comuna Cornu Luncii, un localnic, a pierdut controlul direcţiei autovehicolului pe care îl conducea şi a intrat în coliziune cu un stâlp al reţelei electrice, rezultând avarierea autoturismului şi vătămarea corporală a unei pasagere, ce necesită 5-7 zile îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul arătând 0,94 mg/l alcool pur în aer expirat.
***
Duminică, în jurul ore 2, pe drumul european,, în comuna Vadu Moldovei, un localnic, în timp de conducea motoscuterul, din cauza stării de ebrietate în care se afla (nu folosea cască de protecţie), a pierdut controlul direcţiei de mers şi a căzut pe carosabil, necesitând pentru vindecare 15-20 zile îngrijiri medicale.
_______________________________________________________________
SE FURĂ CABLUL TELEFONIC. Persoane neidentificate au sustras aproape 500 de metri de cablu telefonic în zona Mălini – Slatina. Furtul a fost anunţat sâmbătă de către un tehnician de reţea în cadrul unei firme de telefonei. Este vorba de 350 de metri din cablul telefonic ce asigură legătura cu o microhidrocentrală din Slatina şi de alţi 130 de metri de cablu dintr-o reţea de telefonie abandonată. Prejudiciul se ridică la 800 de euro, poliţiştii întocmind dosar de cercetare penală cu autori necunoscuţi.
_______________________________________________________________
FĂLTICENENI IMPLICAŢI ÎN EVENIMENTE RUTIERE. În calitate de conducători de vehicule, doi fălticeneni au fost implicaţi la sfârşitul săptămânii în accidente rutiere. Vineri, în Piaţa en-gross Burdujeni un tânăr de 26 de ani, ce nu posedă atestat pentru a conduce moped pe drumurile publice, a acroşat şi accidentat uşor un bărbat din comuna Fântânele care se afla pe marginea drumului. Tânărul s-a ales cu dosar penal. Sâmbătă dimineaţă, în zona Târgului Auto Cumpărătura, un conducător auto din Fălticeni a accidentat un sucevean angajat în traversarea drumului naţional, prin loc nepermis şi fără să se asigure. Acesta diu urmă are nevoie de 12 zile de îngrijiri medicale.
_______________________________________________________________
Membrii Academiei de Aventură “Pământul Viu”, au urcat pe Mont Blanc. Întors la începutul săptămânii din expediţie, preşedintele Asociaţiei, profesorul fălticenean Călin Dănilă, ne-a povestit despre noua lor aventură, după ce anul trecut au fost în Dolomiţi, Grossglockner şi Monte Rosa.
Aventura de anul acesta, din prima parte a lunii august, a început la poalele Mont Blanc-ului, unde grupul a stat timp de trei zile din cauza vremii rele. Prognoza pe următoarele zile nu era promiţătoare, cu intervale scurte de vreme bună, o zi sau o zi şi jumătate. (continuare)
_______________________________________________________________
Înaltpreasfinţitul Pimen a împlinit 82 de ani. Născut în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, la data de 25 august 1929, Înaltpreasfinţitul Pimen, Zainea Vasile din botez, este licenţiat în Teologie şi Arte plastice având şi studii de specializare la Universitatea din Koln între anii 1976-1977.
Tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ în anul 1951 sub numele Pimen, este hirotonit ierodiacon, iar după 6 ani ieromonah (1957). Profesor la şcolile monahale din mănăstirile Neamţ şi Secu, pedagog la Seminarul teologic din mănăstirea Neamţ, Înaltpreasfinţitul Pimen ajunge, stareţ la mănăstirea Putna (1957- 1961), apoi la mănăstirea ,,Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, din anul 1979 ocupând funcţia de exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Este numit episcop-vicar în 1982 al aceleiaşi Arhiepiscopii, cu titlul „Suceveanul”. La 24 ianuarie 1991, Preasfinţitul Pimen Suceveanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Instalarea a avut loc la Suceava la 3 martie 1991. Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare slujind la Arhiepiscopia Ortodoxă din America şi Canada şi fiind reprezentant al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim.
_______________________________________________________________
Incendiu pe raza comunei Preuteşti. Sâmbătă, 20 august, ora 15.20, Detaşamentul de pompieri Fălticeni a intervenit, cu o autospecială, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un microbuz, marca Mercedes Benz.La sosirea pompierilor, focul se manifesta sub capotă, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întregul autovehicul. Au ars elemente combustibile ale compartimentului motor, degradându-se motorul. Din primele cercetări, a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un conductor electric defect. Militarii au salvat microbuzul în proporţie de 90%.
________________________________________________________________
Sâmbătă, 20 august, ora 15.45, pe str. Parcului, din municipiul Suceava, un tânăr, din municipiul Fălticeni, în timp ce conducea autoturismul înmatriculat în Bulgaria, nu a adaptat viteza în curbă, a pierdut controlul autoturismului şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto, care a fost transportat la Spitalul Judeţean Suceava, cu ambulanţa, unde în urma consultaţiilor medicale i s-a stabilit diagnosticul:”TCC, TCF, contuzie coloană dorsală, politraumatism prin accident rutier şi halenă alcoolică”, necesitând pt. vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a refuzat testarea cu aparatul etilotest şi recoltarea probelor biologice.
________________________________________________________________
Sâmbătă, 20 august, poliţiştii din Fălticeni au întocmit mai multe dosare penale şi au aplicat sancţiuni contravenţionale de peste 9.000 de lei, în urma unei acţiuni vizând asigurarea ordinii şi liniştii publice, siguranţa cetăţeanului, combaterea faptelor cu violenţă, a furturilor, actelor de comerţ neautorizat, cerşetorie, vagabondaj, siguranţa şi fluidizarea traficului rutier, precum şi pentru prevenirea şi combaterea altor fapte antisociale. Au fost constatate 5 infracţiuni şi au fost aplicate 27 de contravenţii. Un bărbat din Fălticeni, administrator al unei firme, s-a ales cu dosar penal pentru că a emis o filă CEC fără a avea disponibil în cont, prejudiciind astfel o societate comercială cu suma de 10.000 lei. Un alt comerciant nu a evidenţiat în contabilitate toate veniturile sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent.
________________________________________________________________
Fotbal Liga a IV a, etapa a 2 a, 20 – 21 august:
MINERUL Iacobeni – RARĂUL Câmpulung Moldovenesc;
UNIREA Boroaia – MOLDOVA Drăguşeni 0-1;
FLORCONSTRUCT Pătrăuţi – AVÂNTUL Volovăţ;
FORESTA Moldoviţa – BUCOVINA Frătăuţii Noi;
VOINŢA Stroieşti – VIITORUL Liteni;
ZIMBRUL Siret – RAPID CFR II Mihoveni;
SPORTING II Arbore – FORESTA Mălini;
CS Gura Humorului – FC Marginea;
________________________________________________________________
Fotbal Liga a V a, etapa 1, 21 august:
VOINŢA Bursuceni – ŞOMUZUL Preuteşti;
VOINŢA Hârtop – RECOLTA Fântânele;
STEAUA Dumbrăveni – PROGRESUL Salcea;
FLACĂRA ROŞIE Udeşti – VIITORUL Vereşti;
VOINŢA Zvoriştea – SPORTING Buneşti
AVÂNTUL Baia – FORESTA Râşca
INTER Capu Câmpului – ŞOMUZ Fălticeni
________________________________________________________________
La Fălticeni a fost sfinţit Căminul de Bătrâni din incinta Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” – Buciumeni. Slujba de sfinţire a fost oficiată joi, 18 august, de Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care s-a aflat în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Căminul poate oferi sprijin pentru îngrijirea unui număr de 50 de bătrâni.(continuare)
________________________________________________________________
100 de ani de la naşterea scriitorului Mihail Şerban. MIHAIL ŞERBAN (18 august 1911, Fălticeni – 7 iulie 1994, Bucureşti)
Debutează cu o schiţă în revista „Zori de zi” a liceului „Nicu Gane”
Opera: Idolii de lut, 1936; Infirmii, 1936 (premiul Societăţii Scriitorilor Români); Nunta de argint, 1937; Câinii, 1939; Grădina lui Dumnezeu, 1939; Sanda, 1941; Casa amintirilor, 1942; Cântecul uitat, 1942; Fete bătrâne, 1946; Furtuna, 1947; Când doarme pământul, 1949; Pâinea inimii, 1949; Pământ şi oameni, 1957; Amintiri, 1969; Circul, 1972. Reeditări: Sanda, 1971; Fete bătrâne, 1976 (prefaţă Mircea Iorgulescu).
Membru al Societăţii Scriitorilor Români din 1937.(continuare)
________________________________________________________________
În perioada 21 august – 1 septembrie se desfăşoară concursul de admitere la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni. În acest an, şcoala a primit de la unităţile Jandarmeriei Române un număr de 335 de dosare pentru 303 băieţi şi 32 de fete.
Ca şi anii trecuţi, aproximativ 20% dintre candidaţi sunt din judeţul Suceava – 63 de persoane, urmat la distanţă de judeţele Botoşani (41), Bistriţa Năsăud (26) şi Vaslui (25). Majoritatea candidaţilor (peste 84 %) şi-au exprimat opţiunea pentru limba engleză la proba de verificare a cunoştinţelor. (continuare)
________________________________________________________________
În urmă cu o săptămână, Cronica de Fălticeni a tras un semnal de alarmă faţă de practica cluburilor din Fălticeni de a se promova lipind afişe pe teii de pe aleea pietonală. Ne bucurăm să vă anunţăm că, în urma discuţiilor avute pe internet cu reprezentanţi ai cluburile vizate, două dintre ele ne-au anunţat că renunţă la acest tip de publicitate stradală. (continuare)
________________________________________________________________
De începerea noului an şcolar nu se pregătesc doar elevii ci şi pensionarii fălticeneni, care sunt dispuşi să-şi împartă locuinţele cu liceenii care nu vor să facă naveta sau care nu acceptă regimul internatelor şcolare. În ultimele zile, zeci de afişe cu oferte de închiriere au împânzit oraşul. Oferta momentului se situează undeva în jurul sumei de 300 de lei, bani în care elevul beneficiază de apă caldă, încălzire, acces la bucătărie şi nu trebuie să plătească utilităţile. Există însă câteva pretenţii din partea chiriaşilor: seriozitate şi bun simţ, în plus mulţi bătrâni ar prefera să primească în gazdă doar fete. În liceele fălticenene învaţă aproape 3000 de elevi care provin din mediul rural. (continuare)
________________________________________________________________
Aproape 6 miliarde de lei, bani alocaţi de la bugetul local pentru pregătirea noului an şcolar la Fălticeni.Toate unităţile de învăţământ din Fălticeni beneficiază în această vară, în funcţie de priorităţi, de lucrări de reabilitare şi modernizare. Primarul Vasile Tofan ne-a declatat că infrastructura şcolară este una veche cu multe necesităţi, pe care municipalitatea le va rezolva la timp, astfel încât noul an şcolar să înceapă în condiţii bune. Elevii vor benefica de grupuri sanitare noi la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” şi Şcoala “Alexandru Ioan Cuza”. În plus, la Şcoala Cuza se fac investiţii într-o nouă instalaţie proprie de încălzire a localului vechi. De asemenea, intră în modernizare şi localul de lângă Casa de Cultură al Colegiului Agricol iar la Şcoala „Mihail Sadoveanu” a început construcţia unei săli de sport (continuare)