După slujba de sfinţire a Galeriei Oamenilor de Seamă soborul de preoţi au oficiat o slujbă similară şi în muzeul Ion Irimescu.
Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Falticeni, a fost inaugurat în anul 1974 şi adăposteşte cea mai mare colecţie de autor din ţară, cu peste 300 de sculpturi, 1.000 de lucrari de grafică şi pictură şi 5.500 de volume de artă. Muzeul este unicul de acest gen din România şi al doilea din lume după Colecţia Rodin de la Paris.
Proiectul „Repararea, reabilitarea şi modernizarea obiectivului de patrimoniu – Muzeul de Artă din Municipiul Fălticeni”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2014, Axa prioritară 5 – “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.1 – “Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”. Proiectul a fost implementat în perioada 28 februarie 2010 – 25 mai 2012, având o valoare totală eligibilă revizuită de 5.132.386,92 lei, din care 3.393.364,88 lei finanţare prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, iar 1.015.382,33 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.
Obiectivul principal al proiectului a fost atins prin activităţile de reparare, reabilitare şi modernizare a clădirii principale, amenajarea peisagistică şi modernizarea utilităţilor aferente obiectivului de patrimioniu, oferind instituţiei muzeale o infrastructură durabilă care permite valorificarea patrimoniului cultural existent.
„Catedrala cuvântului”
Pe lângă proiectul de reabilitare a Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, primăria Fălticeni a finanţat din fonduri proprii reabilitarea clădirii în care funcţionează „Galeria Oamenilor de Seamă”. “Galeria oamenilor de seamă” şi-a deschis porţile la 16 iunie 1972, în casa donată de scriitorii Horia şi Vasile Lovinescu, sub directa îndrumare a cronicarului Eugen Dimitriu. Prezent la slujba de joi, scriitorul Eugen Dimitriu a povestit despre începuturile activităţilor culturale la acest muzeu, dar şi despre întâlnirile pe care le-a avut domnia sa cu o parte din membrii familiei Lovinescu.
„Cunosc pe locatarii acestei clădiri de când eram elev în clasa a II- a, din 1935. Îmi aduc aminte de Horia Lovinescu, care era în clasa a VIII –a, de Eugen Lovinescu care se remarca cu scrieri în cenaclul literar condus de Dan Protopopescu. … Am ajuns la acest muzeu în 1971 şi după un an de muncă am reuşit să deschidem Galeria Oamenilor de Seamă. În aceea perioadă a fost o avalanşă de vizitatori atât din ţară cât şi din străinătate curioşi să se întâlnească cu aceşti scriitori fălticeneni” a spus Eugen Dimitriu.
Proiectul de reabilitare şi consolidare a clădirii Galeria Oamenilor de Seamă, o clădire construită cu peste 150 de ani în urmă a vizat: refacerea lucrărilor de arhitectură (tencuieli interioare şi exterioare, pardoseli, zugrăveli, înlocuirea tâmplăriei existente cu alta nouă, executată după acelaşi model), consolidări de structură şi refacerea tuturor instalaţiilor interioare şi exterioare (termice, sanitate, electrice, paratrăsnet). Elementele arhitecturale de faţadă au fost refăcute păstrând linia arhitectonică şi profilele pentru ancadramente existente. Acoperişul a fost revizuit pe toată suprafaţa asterealei şi a fost înlocuită în întregime învelitoarea din tablă zincată.
Valoarea investiţiei s-a ridicat la 899.391,27 lei urmând ca dotările interioare (mobilier şi suporti de expunere) să facă obiectul unei achiziţii publice cu fonduri alocate de la bugetul local al municipiului Fălticeni.
Ambele muzee vor reintra în circuitul turistic în a doua parte a acestui an. (SB)
Merita sa ramana primar tot domnul Tofan. A facut multe pentru Falticeni in mandatele sale. De fapt tot el o sa ramana cu toate tertipurile PSD-iste.