LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
23 mai 2022

Vacanţa s-a încheiat! Şcolile din Fălticeni îşi întâmpină elevii în condiţii bune

Prima festivitate de deschidere a noului an şcolar a fost organizată în jurul orei 8.30 la Şcoala nr. 2 „Ion Irimescu”. La eveniment au participat primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Gheorghe Aldea, inspectorul şcolar Petru Crăciun, consilieri locali, reprezentanţi ai unor instituţii publice. Şcolile din Fălticeni îşi reiau activitatea în condiţii optime. Primarul Cătălin Coman a declarat recent la VIVA FM că toate grădiniţele, şcolile şi liceele au autorizaţie de funcţionare. În plus toate şcolile vor beneficia şi în perioada rămasă din acest an de fonduri din partea administraţiei locale pentru diverse urgenţe care trebuie rezolvate. În acest sens, bugetul local ar urma să beneficieze de o rectificare pozitivă în valoare de peste 6 miliarde de lei vechi, fonduri de la bugetul de stat. Aproape 8000 de elevi şi preşcolari se întorc de luni în grădiniţele, şcolile şi liceele fălticenene.

Cifrele noului an şcolar
Sunt prinşi în toate formele de educaţie un număr de 732 de preşcolari şi 7270 de elevi ( 2270 la şcolile gimnaziale, respectiv 5.000 la cele trei colegii).
Potrivit cifrelor de şcolarizare anunţate de fiecare şcoală în parte ierarhia se prezintă astfel:
Colegiul „Vasile Lovinescu” (fostul Agricol) – 2.270 elevi
Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” – 1.565 elevi
Colegiul Naţional „Nicu Gane” – 1.185 elevi

Şcoala gimnazială nr. 2 „Ion Irimescu” – 650 de elevi (75 la clasa pregătitoare)
Şcoala gimnazială nr. 3 „Mihail Sadoveanu” – 630 elevi (31 la clasa pregătitoare)
Şcoala gimnazială nr. 1 „Al. I. Cuza” – 535 elevi (50 la clasa pregătitoare)
Şcoala gimnazială nr. 6 „Ioan Ciurea” – 455 elevi (48 la clasa pregătitoare)

Grădiniţele cu program normal – 380 preşcolari
Grădiniţele cu program prelungit – 352 preşcolari

O a doua şansă…
În anul şcolar 2012-2013, la Şcoala gimnazială nr. 3 „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni vor fi organizate în premieră cursuri rezervate persoanelor care nu au urmat vreodată cursurile primare şi gimnaziale. Vorbim chiar şi de persoane trecute de prima tinereţe care vor urma cursuri în sistemul frecvenţă redusă, în cadrul Programului „A doua şansă”. La şcoala nr. 3 sunt înscrise în program 28 de persoane.

Toate cele patru şcoli gimnaziale din Fălticeni pornesc la drum cu clasa pregătitoare. Un număr de 204 preşcolari trebuie să se obişnuiască de astăzi cu statutul de elev şi cu colegi mult mai mari întâlniţi pe holul şcolii. Cu o singură excepţie, Şcoala nr. 2 “Ion Irimescu” care organizează trei clase pregătitoare, celelalte şcoli au câte 2 clase pregătitoare. Revenind la Şcoala “Ion Irimescu”, aici una din clasele pregătitoare este organizată în sistem step-by-step, sistem implementat cu succes în această şcoală de aproape 10 ani.

Ministerul Educatiei (MECTS) a schimbat structura anului şcolar 2012 – 2013.
Semestrul I
Cursuri – luni, 17 septembrie 2012 – vineri, 21 decembrie 2012.
In perioada 5 – 11 noiembrie 2012, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
Vacanta de iarna – sambata, 22 decembrie 2012 – duminica, 13 ianuarie 2013
Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 14 ianuarie 2013 – vineri, 5 aprilie 2013
Vacanta de primavara – sambata, 6 aprilie 2013 – duminica, 14 aprilie 2013
Cursuri – luni, 15 aprilie 2013 – vineri, 21 iunie 2013
Vacanta de vara – sambata, 22 iunie 2013 – duminica, 15 septembrie 2013
Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se incheie in data de 31 mai 2013.

In ceea ce priveste clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 14 iunie 2013.

Pentru invatamantul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 182 de zile.

Siguranţa elevilor o prioritate pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor
Odată cu începutul anului şcolar 2012 – 2013, Ministerul Administraţiei şi Internelor a adoptat o nouă strategie de asigurare a măsurilor de ordine publică şi siguranţă în preajma unităţilor de învăţământ.

Măsurile avute în vedere vizează, în special, creşterea responsabilităţii unităţilor de Poliţie, în cooperare directă cu reprezentanții școlilor și liceelor.

În acest sens, va fi desemnat câte un poliţist responsabil pentru fiecare unitate de învăţământ, aceştia urmând să facă parte şi din Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, constituită la nivelul unităţii şcolare.

Poliţistul va lua contact cu directorii şcolilor, cu responsabilii firmelor de pază, acolo unde acestea există, şi vor realiza împreună o analiză de risc privind vulnerabilităţile în ceea ce priveşte siguranţa copiilor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ.

Strategia comună de acţiune a Poliţiei şi Jandarmeriei, pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor care privesc ordinea publică, cuprinde măsuri concrete de sporire a siguranţei în zona şcolilor, prin patrulare.

Astfel, polițiștii și jandarmii vor fi prezenţi în zona şcolilor şi liceelor la momentele intrării şi ieşirii de la ore, vor verifica modul cum este asigurată paza internă la şcolile care au astfel de sisteme și vor desfăşura acţiuni preventive, inclusiv aspecte ce ţin de siguranţa rutieră.

Galerie foto:
Asteptăm imagini şi de la alte şcoli. Vă mulţumim pentru colaborare.