LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
23 mai 2022

Biserica “Sf. Mercurie şi Ecaterina” de la Rădăşeni a fost resfinţită

Una dintre cele mai vechi şi bine conservate biserici de lemn din Moldova, a fost resfinţită de trei înalţi ierarhi

Biserica cu hramul “Sf. Mercurie şi Ecaterina” de la Rădăşeni, una dintre cele mai vechi şi bine conservate biserici de lemn din Moldova, a fost resfinţită duminică, 7 octombrie, după ample lucrări de restaurare. Slujba religioasă a fost oficiată de trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi.
Înalţii ierarhi au fost întâmpinaţi la poarta de lemn de la intrarea dinspre Fălticeni, de rădăşeneni îmbrăcaţi în costume populare, de primarul Nicu Perju, de preoţi, buciumaşi, fluieraşi şi 14 călăreţi, deplasarea până la biserica “Sf. Mercurie şi Ecaterina” a celor trei ierarhi făcându-se într-o caleaşcă. Pe lângă credincioşii din Rădăşeni, Fălticeni şi din comunele învecinate, la eveniment au participat şi oaspeti din Constanţa, Bacău, Bucureşti dar şi din Grecia, Ovidiu Donţu, director de cancelarie la Prefectura Suceava, Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, alţi primari din comunele vecine. Răspunsurile la strană au fost date de Corul “Armonia”, al Arhiepiscopiei Tomisului.
La sfârşitul Sfintei Litrughii, IPS Pimen şi arhiereii invitaţi la acest eveniment au ţinut un cuvânt de învăţătură, după care Valentin Bertea a interpretat trei cântece religioase.

Una dintre cele mai frumoase şi mai corect restaurate biserici de lemn din România
Biserica de la Rădăşeni poate fi apreciată ca fiind una dintre cele mai frumoase şi mai corect restaurate biserici de lemn din România, lucrările vizând consolidarea integrală a bisericii şi a vizat atât elementele de construcţie cât şi pictura.
“Au fost ample lucrări de restaurare care au început în anul 1966, cele mai multe desfăşurându-se din 1998 până astăzi, lucrări care s-au făcut bucăţică cu bucăţică. S-a refăcut temelia, s-au refăcut pereţii exteriori, acoperişul a fost adus la forma iniţială, cum a fost în urmă cu 400 de ani, pridvorul din stejar, s-a refăcut pavajul, iar pictura veche a celor trei călugări Iulian, Chelsie şi Ioan a fost restaurată.
Biserica parohială “Sfântul Mercurie şi Sfânta Ecaterina” este construită din bârne de brad, lemnul fiind obţinut din tăierea copacilor aflaţi chiar în acel loc. Biserica a fost construită de Ştefan Tomşa între anii 1611 şi 1622. La interior, biserica este pictată în tempera, în stil popular, specific bisericilor de lemn din Moldova. Pictura a fost realizată în perioada 1875 – 1876 de călugării Chelsie, Ioan şi Iulian, mărturie fiind o inscripţie din 1875, cu litere chirilice, de pe icoana Sfântului Nicolae din catapeteasmă şi un pomelnic din anul 1876 care spune că “acest Iulian a zugrăvit biserica aceasta toată, spre veşnica sa pomenire”.

400 de ani de la ridicarea bisericii
Odată cu slujba de resfinţire, credincioşii din Rădăşeni au marcat şi 400 de ani de la ridicarea bisericii. Anul trecut, când biserica a împlinit 400 de ani, au fost aduse moaştele Sfinţilor Mercurie şi Ecaterina.
„La Rădăşeni, în , aşa cum este trecută localitatea în cartea părintelui arhimandrit Timotei Aioanei, s-au aniversat 400 de ani de la începuturile construcţiei bisericii vechi a satului şi retârnosirea ei după ample lucrări de restaurare. Biserica noastră este a doua ca vechime din judeţ, iar cum arată acum, este cea mai frumoasă biserică restaurată cu pictură din Moldova şi asta mă bucură, după atâta osteneală. Această biserică a servit satul timp de 300 de ani, după care, satul a fost împărţit în două, construindu-se în 1918, biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”. Printr-o minune, cunsocând un arhimandrit din Grecia, am adus anul trecut Sfintele moaşte ale Sf. Mercorie şi Ecaterina, cu acte oficiale emise în Grecia şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Atenei. Preoţii din Grecia au venit şi au slujit de trei ori în biserica noastră, şi după 400 de ani s-a produs minunea să putem aduce moaştele sfinţilor care sunt patronii bisericii noastre”, ne-a spus preot iconom stavrofor Constantin Rotar.
Pentru această sărbătoare gospodinele din Rădăşeni au pregătit pentru toţi participanţii la slujba de duminică, bucate tradiţionale, sarmale, cozonac şi plăcinte. Biserica va rămâne deschisă pentru închinarea credincioşilor până în seara zilei de marţi, 9 octombrie. (SB)