LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
23 mai 2022

Congresul Internaţional SANABUNA a avut loc la Fălticeni

În perioada 19 – 21 octombrie, la Fălticeni, s-a desfăşurat Congresul Internaţional Sănătate – Alimentaţie – Bunăstare (SANABUNA). La eveniment au participat specialişti din domeniul medical, Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Petru Filip, vicepreşedintele Senatului, prof. Eliot Sorel de la Universitatea de Medicină din Washington şi preşedintele de Onoare al Congresului, prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor şi Preşedintele Congresului, Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoaie, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, Academician Ion Ababei, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Chişinău, Prof. Theodor Purcarea – Preşedintele Comitetului Român al Distribuţiei, membru al Bordului Asociaţiei Internaţionale a Distribuţiei – A.I.D.A-Bruxelles, Cătălin Nechifor preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Florin Sinescu, prefectul Judeţului Suceava, primarul Cătălin Coman.
Trebuie să implicăm România la un dialog internaţional de SANABUNA
Întâlnirea oamenilor din lumea medicală şi academincă, interesaţi de problematica sănătăţii, alimentaţiei şi bunăstării la Fălticeni a fost inţiată în urmă cu 6 luni de prof. Univ. dr. Eliot Sorel, care a dorit să îmbine arta, cultura, medina şi ştiinţa în oraşul natal, demersul său fiind sprijinit de autorităţile locale, judeţene şi centrale.
“Tema Sanabună axată pe sănătate, alimentaţie şi bunăstare este o temă esenţială a tuturor sistemelor sanitare din lume şi niciunul din aceste sisteme nu a realizat această ţintă integrativă, deci este încă o valoare a acestui congres de a promova această gândire la nivel naţional, dar trebuie să implicăm România şi la un dialog internaţional de Sanabună, cu toate sistemele europene şi americane care se străduiesc să realizeze această integrare benefică. Sistemele sanitare nu sunt sustenabile din punct de vedere financiar în formula care există în prezent, care este axată pe specialişti. Nu spunem că nu avem nevoie de specialişti, însă un model al sistemului sanitar axat pe specialişti este foarte scump”, a precizat prof. Eliot Sorel.
Profesorii Florian Popa, Vasile Astărăstoae şi vicepreşedintele Senatului, prof. dr. Petru Filip, au prezentat importanţa pe care o are prevenţia în menţinerea sănătăţii, arătând că sănătatea înseamnă costuri şi cu cât partea de prevenţie este făcută mai bine, inclusiv prin alimentaţie, aceste costuri se reduc.
„Priorităţile unui stat sunt sănătatea şi educaţia”

“Priorităţile unui stat, sunt sănătatea şi educaţia. Fără sănătate, orice gest al nostru, nu are conţinut. Este esenţial: Fără sănătate nu exită bunăstare sau fără sănătate bunăstarea nu are rost. Nimeni pe lume nu se bucură de ceva în condiţii de boală”, a spus prof. univ. dr. Florian Popa. Ideea universitarului Florian Popa a fost continuată de preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. Vasile Astărăstoaie, care s-a referit la sumele mici alocate din PIB, între 2,1 şi 2,7 % comparativ cu ţările central şi est europene unde sănătatea primeşte între 7 şi 8 %. “Cu banii care sunt alocaţi suntem cel mai performant sistem sanitar din Europa. Spitalul “Sf. Pantelimon” din Bucureşti, ca să nu mai zic de Spitalul “Sf. Spiridon” din Iaşi rezolvă aceleaşi cazuri pe chirurgie pe care le rezolvă celebrul AKH, cu de 100 de ori mai puţini bani alocaţi. Şi atunci vine întrebarea de ce nu există stare de sănătate? Pentru că nu s-a înţeles că aceşti bani trebuie utilizaţi nu pe un bilanţ contabil, venitul, cheltuiala, şi dacă iese şi cu beneficiu e foarte bine, ci pe câtă sănătate au produs”, a spus prof. dr. Vasile Astărăstoaie.
Congresul a beneficiat şi de prezenţa reprezentanţilor autorităţilor statului, respectiv a secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Florian Bodog, care s-a aflat la Fălticeni “pentru a culege idei pentru politici de sănătate publică”.
În deschiderea Congresului au mai luat cuvântul Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Florin Sinescu, prefectul judeţului, Ion Ababii, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemitianu” din Chişinău, Remus Pricopie, Rectorul SNSPA Bucureşti, prof. Theodor Purcărea, preşedintele Comitetului Român al Distribuţiei. (SB)

Alte surse:
Congresul SANABUNA, editia a doua, a debutat la Falticeni (www.exploremedicinetv.ro)