LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
23 mai 2022

Drumuirile din viaţa profesoarei Mioara Gafencu

Miercuri, 24 octombrie 2012, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni („Sala cu geamlâc”) a găzduit lansarea cărţii „Drumuind …” având-o ca autoare pe cunoscuta profesoară Mioara Gafencu.
Evenimentul a beneficiat de prezenţa multora dintre prietenii scriitoarei, a copiilor Dana şi Sorin, a jurnalistei Doina Cernica, cea care a prezentat cea mai recentă carte a Mioarei Gafencu. Cartea lansată ieri la Fălticeni prezintă o călătorie prin amintiri vii, prin cărţi şi expoziţii, sub semnul rechemării din memorie şi a meditaţiei asupra călătoriei care este însăşi viaţa.
Evenimentul a debutat cu un omagiu adus de Mioara Gafencu marelui sculptor Ion Irimescu, de la a cărui trecere în nefiinţă se vor împlini 7 ani, sâmbătă 28 octombrie. Patriarhului artei româneşti, autoarea „drumuirilor” i-a dedicat textul „Fata cu clepsidră” citit chiar de autoare în faţa asistenţei.
„Călătoria din se desfăşoară temporar în anii de până acum ai autoarei dar şi cu treceri peste graniţa naşterii înapoi, spre anii vieţii părinţilor şi a bunicilor materni, pe de o parte, iar pe de altă parte, atât de adânc, în sensul de departe cât permit cărţile în care Mioara Gafencu a descoperit trimiteri la fapte locuri la care, drumuind, şi condeiul său ajunge, dar şi legendele, istorisirile unele auzite, altele desăvârşite de închipuire sau zămislite de ea. Geografic, drumuirea cuprinde o parte a României, cu popasuri în Cârlibaba (locul naşterii scriitoarei – n.n.), Goruni, Foleşti, Iaşi, Perieni, Fălticeni, dar cu jurnalul de front al tatei şi cu însemnările legate de bunic ajunge până la Stalingrad şi în Bulgania”, a arătat în prezentarea cărţii jurnalista Doina Cernica.

La rândul ei, Mioara Gafencu a mărturisit în faţa prietenilor prezenţi la eveniment că tot ceea ce a încercat să scrie porneşte de la adevăruri, de la realitatea, permiţându-şi pe alocuri şi mici deturnări de date.
„Drumuirilor mele le-am adăugat mici povestiri de coloratură din locurile în care am adăstat ca bucovineancă, moldoveancă, olteancă în cocteilul Cârlibaba – Goruni – Foleşti – Perieni – Iaşi Fălticeni şi unde inima mea căntinuă încă să drumure (…) Şi cum toate drumurile duc la Roma, în cazul meu la Fălticeni unde mi-am drumuit căminul şi cariera, las să drumure dragul pentru casa mea de suflet – Fălticeni – locul în care am trăit atâtea întâmplări minunate puse sub semnul împlinirii senine şi al statorniciei. Aici este pentru mine meridianul zero în care se naşte timpul şi anotimpul”, se destăinuie Mioara Gafencu în postfaţa cărţii.
Evenimentul găzduit de „Sala cu geamlâc” s-a încheiat cu un mesaj în rime transmis autoarei de poetul fălticenean Alexa Paşcu şi cu un scurt program artistic susţinut la chitară clasică de profesorul Marius Dăscălescu. (A.S.)

Galerie foto / video