LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
23 mai 2022

Sărbătoarea toamnei la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni

Care copil nu aşteaptă cu bucurie o sărbătoare? Aşa s-a ajuns, ca elevii clasei a IV-a A de la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza”, şcoală cu adânci rădăcini în tradiţie şi folclor, să se bucure de sărbătorirea Halloweenului. Pe bună dreptate blamată şi hulită că nu este o sărbătoare românească, este de remarcat faptul că ea aduce ceva nou în cultura noastră, că incită la creativitate.
De fapt, ce au înţeles copiii că este Halloweenul? Un motiv de întâlnire şi de petrecere a timpului liber, cu colegii; că este prilejul prin care se remarcă susţinerea familiei prin echiparea lor cu costume caraghioase şi hazlii; implicarea totală şi fără reţineri în cadrul unor acţiuni extraşcolare, care oricât de solicitante ar fi, tot ar răspunde prezent. Este deci sărbătoarea dovlecilor luminoşi şi luminaţi de flăcări mici, este prilejul prin de a face remarcat costumul cel mai trăznit, este motivul de a mânca o prăjitură împreună cu ceilalţi colegi, care au adus la rândul lor alte dulciuri, sucuri sau chiar pizza.

Îngeraşi, fantome, prinţese, vrăjitoare, piraţi, nu sunt decât nişte costume care ascund pentru un timp, chipuri angelice, dar care nu spun „nu” unui alt prilej de a-şi manifesta bucuria, de a sărbători toamna, în felul lor.
Este adevărat că nu va concura niciodată cu evenimentele religioase, tradiţionale, nici măcar nu va fi amintită ca o sărbătoare, ci doar ca un prilej de a se bucura împreună de costumele realizate în acest sens, de bunătăţile aduse, de a învăţa să socializeze. Dacă a fost un succes, ar trebui întrebate doamnele profesoare de lb. engleză şi de educaţie fizică, deoarece au ajutat la punerea în practică a unei dorinţe mari, de a petrece la şcoală Halloweenul.
De vreţi să vă bucuraţi, alegeţi orice prilej să o faceţi, aşa cum fac elevii clasei a IV-a A. Ştiu să petreacă grozav! Dar în egală măsură ştiu a mânui cartea şi stiloul cu îndemânare, cu pricepere şi talent, prin medaliile obţinute la concursurile şcolare la care participă.
Dacă vreţi să cunoaşteţi o clasă de elevi care ştiu a învârti şi hora, ştiu a cânta la mai multe instrumente, ştiu să impresioneze prin talent actoricesc şi prin rezultate deosebite la carte, dar care ştiu să petreacă de minune, atunci ar trebui să-i cunoaşteţi pe elevii clasei a IV-a A de la Şcoala „Al. I. Cuza”. Cu siguranţă aşteaptă alt prilej, fie el românesc sau de peste hotare, dar care să necesite antren şi voie bună. Îi veţi găsi punând la cale alte şi alte provocări. (Prof. Daniela Ilincăi)