LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
23 mai 2022

Ofiţer jandarm fălticenean în misiune internaţională în Afganistan

Un ofiţer din Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni va participa începând din luna noiembrie la o misiune de instruire a forţelor de ordine publică din Afganistan (NTM-A).
Locotenentul Adrian Dăscălescu (28 de ani), absolvent al Academiei de Poliţie „Al.I.Cuza” Bucureşti, comandant de subunitate în cadrul Batalionului 2 elevi jandarmi, face parte din al patrulea contingent de jandarmi români care se va deplasa sâmbătă în Afganistan pentru o perioadă de şase luni.
Ceremonialul apelului solemn s-a desfăşurat, miercuri, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în prezenţa ministrului Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, chestor principal de poliţie Ioan Căbulea şi a conducerii Jandarmeriei Române.
„Veţi pleca pentru 6 luni de zile, veţi fi departe de familie, veţi fi departe de colegi, veţi fi într-o zonă periculoasă, dar toată pregătirea pe care dumneavoastră aţi dobândit-o în instituţiile MAI, la Jandarmeria Română, vă permite să vă îndepliniţi cu cinste această misiune”, a precizat ministrul în mesajul transmis în cadrul ceremoniei.
Totodată, colonelul dr. Mircea Olaru, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, a ţinut să sublinieze că plecarea celui de-al patrulea contingent în teatrul de operaţii este o recunoaştere a muncii şi a profesionalismului jandarmilor, care nu numai că îi onorează, dar îi şi obligă în acelaşi timp. „Avem o nouă provocare, o misiune inedită, cu noi responsabilităţi şi cu noi riscuri. Vă doresc să vă îndepliniţi misiunea, aşa cum a fost ea stabilită şi nu în ultimul rând vă doresc să vă întoarceţi toţi acasă, aşa cum am făcut-o eu!”, a declarat colonelul Mircea Olaru.
În Afganistan jandarmii români sunt dislocaţi în două comandamente regionale ale NTM-A şi în patru centre de pregătire ale Poliţiei Afgane: Spin Boldak, Wardak, Costall şi Kandahar şi execută trei tipuri de activităţi: instruirea directă a poliţiştilor afgani, activităţi de mentorat pentru instructorii afgani şi pentru ofiţerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire.
Jandarmii care alcătuiesc contingentul provin din toate unităţile Jandarmeriei Române şi au fost selecţionaţi în urma promovării tuturor testelor la care au fost supuşi (cunoştinţe de specialitate, verificarea medicală, verificarea fizică, limba engleză, capacitatea de a desfăşura activităţi de instruire şi mentorat).

Purtător de cuvânt
Cpt. Irina Airinei