LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
24 mai 2022

Arhimandritul Timotei Aioanei propus pentru titlul de „Cetăţean de onoare” al Municipiului Fălticeni

Joi, 22 noiembrie 2012, în Sala de Şedinţe “Iorgu Radu” a Primăriei Municipiului Fălticeni, va avea loc ceremonia publică de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni, Preacuviosului Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de ,,Cetăţean de onoare” arhimandritului Timotei Aioanei, a fost iniţiat de primarul Municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman.
„Părintele Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, a făcut cunoscut în întrega ţară Municipiul Fălticeni, atât prin cartea sa “Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor”, cât şi prin numeroase articole în presă. Ori de câte ori a avut ocazia a vorbit cu mândrie de localitatea în care a crescut, a urmat gimnaziul şi prima treaptă de liceu şi în care s-a întors de nenumărate ori pentru a fi alături de fălticeneni la diferite manifestări culturale şi religioase”, a declarat primarul Cătălin Coman.
Arhimandritul Timotei Aioanei este autorul a peste 500 de articole publicate în diverse reviste teologice şi laice, a publicat 13 lucrări în volum, a îngrijit lucrări dedicate Părintelui Cleopa, Părintelui Paisie Olaru, Pr. Leonida Gavrilescu, Părintelui Ioan Ivan de la Neamţ, Arhimandritului Gavriil Stoica, sau şi-a pus amprenta prin măiestritul condei peste multe lucrări în colaborare.
Împreună cu alţi părinţi de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a realizat mai multe casete audio si CD-uri care cuprind Sfânta Liturghie, Slujba Prohodului Domnului, Slujba Învierii, Cântări Bisericeşti, Paraclisul Maicii Domnului, Slujba Sfântului Apostol Andrei, Slujba Sfintei Cuvioase Parascheva.
Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei a participat la realizarea a numeroase emisiuni de radio şi televiziune (se remarcă minifilmul “De la Athos la Rădăşeni”, realizat împreună cu scriitorul Grigore Ilisei şi prezentat de postul de televiziune România I la 17 ianuarie 2002).
Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei s-a născut la data de 13 noiembrie 1966 în localitatea Rădăşeni, din părinţii Miron şi Elena Aioanei. Între anii 1973-1981 a urmat Şcoala Generală la Fălticeni, iar între anii 1981-1983 treapta I la Liceul “Nicu Gane”. Intre anii 1984 -1989 a absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, în ultimul an de seminar, în toamna anului 1988 intrând ca frate vieţuitor la Mănăstirea Neamţ, fiind tuns în monahism la 1 februarie 1989 de către Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului. Între anii 1989 – 1993 a frecventat cursurile universitare teologice. Începând cu luna iulie 1990 activează ca slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, la data de 30 decembrie 1990 fiind hirotesit arhidiacon la Mănăstirea Văratec de catre Înalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Ca arhidiacon a participat la numeroase slujbe arhiereşti, sfinţiri de mănăstiri şi biserici. A fost hirotonit ieromonah la data de 14 octombrie 1993 la hramul Prea Cuvioasei Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de către Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a fost hirotesit protosinghel la 21 noiembrie 1993. În perioada aprilie 2001 – martie 2002, a avut ascultarea de secretar al Sectorului Exarhat, birou care se ocupa cu activitatea celor 110 mănăstiri şi schituri din Arhiepiscopia Iaşilor. Din anul 2008 este numit Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, iar prin decizie patriarhală devine membru al Comisiei liturgice a Arhiepicopiei Bucureştilor. Începând cu anul 2011 se înscrie la cursuri de doctorat în Teologie sub îndrumarea prof. pr. Constantin Pătuleanu, pregătind lucrarea cu tema “Istoria aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon”. (SB)