Home Personalitati Falticenene Personalitati falticenene: instrumentistul George Adamachi

Personalitati falticenene: instrumentistul George Adamachi

by A.S.
0 comment

În goana noastră cotidiană, trecem adesea pe străzi şi pe lângă case fără a avea cunoştinţă că ele reprezintă nişte repere culturale pentru comunitatea noastră. Nu demult aniversam inaugurarea liniei ferate Dolhasca-Fălticeni. Gara noastră merită atenţie însă nu numai pentru faptul că lega oraşul de lume ci şi pentru faptul că, aici, în clădirea gării, s-au născut ori au locuit, ca fii de ceferişti, oameni de seamă.

Este cazul lui George Adamachi care vedea lumina zilei în octombrie 1889, în casa picherului.

A urmat Conservatorul din Iaşi, apoi cel din Bucureşti . Se perfecţionează la Conservatorul Naţional de Muzică din Paris, studiind trompeta cu Pierre Vignal. În 1926 a fost angajat solist instrumentist la Opera Română, funcţionând peste 50 de ani în slujba artei interpretative la Opera si Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti.

A fost profesor la Conservator (catedra de instrumente de suflat). Recunoscut ca specialist de certă valoare va face parte, în 1962, din juriul Concursului internaţional de trompetă, corn şi trombone, de la Praga; apoi îl găsim în juriul concursurilor de sfârşit de an al Conservatoarelor de muzică din Creteuil (Seine) şi Paris (1968). A publicat cronici în “Curierul muzical”, “Universul”, “Timpul”.

Un lucru demn de semnalat este prietenia care l-a legat de marele George Enescu, sub bagheta căruia a concertat de nenumărate ori. Încă din 1917 îl aflăm pe artist cântând în orchestra înjghebată de Enescu la Iaşi. Oraşul devenise capitala unei întregi ţări îndurerate în împrejurările deosebit de dramatice ale retragerii. Spectacolele muzicale şi recitalurile improvizate în spitale, şcoli, cazărmi dăruiau publicului, răniţilor şi bolnavilor, în acele zile atât de triste, reconfortare şi îmbărbătare dar şi bucuria unei orchestre simfonice menită să aducă aminte, celor greu încercaţi, de valoarea umană nepieritoare a artei.

În lucrarea „George Enescu-Monografie” apărută la Academia R.S.R. în 1971, se aminteşte că „printre instrumentiştii recrutaţi de marele Enescu făceau parte mulţi muzicieni cu înaltă calificare care au avut un rol important în viaţa muzicală românească şi care aveau să fie îndrumători ai tinerelor generaţii de instrumentişti”. Printre ei era şi fălticeneanul George Adamachi.

În aceeaşi lucrare este menţionat din nou trompetistul George Adamachi ca fiind unul dintre preţioşii colaboratori ai lui Enescu în Concertele Brandemburgice de Bach.

Pe 11 martie 1940, instrumentistul executa, în primă audiţie, lucrarea marelui muzician „Au soir”, poem pentru patru trompete.

„Prieten apropiat cu George Enescu, au purtat o bogată corespondenţă”, – ne spune şi Eugen Dimitriu, în cartea ‚ Oraşul muzelor” – corespondenţă păstrată cu grijă.

La „Galeria Oamenilor de Seamă” îl găsim pe artist în fotografii alături de maeştrii şi colegii lui, precum şi în documente referitoare la viaţa lui. Găsim, de asemenea, o fotografie a marelui George Enescu dăruită cu dedicaţie prietenului George Adamachi.

Artistul fălticenean a trecut în eternitate în noiembrie 1980, la Bucureşti.

Adriana M.

 

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705