Ce ne face să ne intimidăm în fața cuiva ? Trac,timiditate, inhibiții, fobii…Toată lumea sau aproape toată lumea a cunoscut, într-o anumită zi, astfel de situații. Toată lumea a resimțit teamă în momentul în care a trebuit să ia cuvântul în public, să întâlnească persoane importante, să facă declarații de dragoste sau, mai prozaic, să ceară bani de la cineva.
Dintre toate fricile, cea mai răspândită, este, fără îndoială, frica de semenii noștri.
Ea apare când suntem supuși privirii și presupusei evaluări a unei alte persoane sau, și mai rău,unui grup de persoane. Formele sale sunt multiple: o simțim în situații sociale banale, cum este cea de a vorbi în fața unui grup, de a merge prin fața unei terase de restaurant, sau, de exemplu, de a chema un chelner pentru a-i cere să schimbe o farfurie.
Medicii și psihologii numesc această teamă de ceilalți ”anxietate socială”. Ea îmbracă uneori forme grave, foarte dureroase și care sunt aproape de patologic. Este cazul fobiilor sociale. Fobicii simt o teamă, o panică în fața unor situații în aparență fără importanță. De exemplu unele persoane nu suportă să fie privite în timp ce mănâncă. Ele preferă să nu mai mănânce. Alte persoane se tem fără încetare că sunt judecați negativ de ceilalți, ceea ce îi determină să fugă, să se întoarcă spre ei înșiși, să evite contactele.
Alte forme de anxietate țin de jena socială. Este cazul banalului trac sau al timidității. Mulți deprimați sau alcoolici sunt la origine anxioși social. Multe vieți ratate au ca motiv lipsa de dezinvoltură și de eficacitate în relațiile cu ceilalți.
Prin evitarea confruntării cu situația de care ne temem ne devalorizăm, ne este rușine. Factorii care duc la o astfel de teamă ar fi genetici, procese biologice, moduri de educare, presiuni culturale sau elemente de istorie individuală. Anxietatea socială nu dă doar o jenă ci și o suferință pentru individ, reprezintă un obstacol pentru buna derulare a relațiilor umane în toate domeniile.
Este bine de știut că psihologia comportamentală și cognitivă dispune de unelte de o mare eficacitate, unelte validate experimental atât în privința prevenirii cât și a tratamentului dificultăților legate de anxietate socială.
Ana Atodiresei