Home Psihologie Santajul sentimental

Santajul sentimental

by A.S.
0 comment

santaj.sentimental
Zilnic întâlnesc persoane care se plâng de X, Y, însă în urma discuției cu aceștia conchid că sunt șantajați sentimental, așa că mi-am propus să abordez această temă de discuție iar în cazul în care vă identificați este bine de știut că sunt metode sigure și eficiente prin care puteți ieși din această capcană fără a deteriora relația cu cel care șantajează, aspect foarte important deoarece ” șantajistul” este de regulă o persoană dragă nouă și foarte apropiată cum ar fi: copiii, părinții,persoana iubită, cel sau cea mai bună prietenă, etc.

ȘANTAJUL SENTIMENTAL este o formă de manipulare puternică, prin care oamenii apropiați noua ne amenință, direct sau indirect, să ne pedepsească dacă nu facem ceea ce doresc ei. Persoanele care ne șantajează fac manipularea imposibil de sesizat, pentru că își ascund acțiunile învăluindu-ne într-o ceață deasă. Ne-am împotrivi dacă am putea, dar ei își iau toate măsurile să nu putem vedea, literalmente, ce ni se întâmplă. Aceste persoane creează în mintea noastră o confuzie, ne trezesc sentimente de teamă, obligație și vinovăție, care sunt de fapt instrumentele cu care operează. Aceste persoane pompează asemenea sentimente în relațiile lor cu oamenii, asigurându-se că ne va fi teamă să-i supărăm, că ne vom simți obligați să le ascultăm voința și teribil de vinovați dacă nu am face-o.

Dacă o să răspundeți cu DA la cel puțin una din întrebările următoare înseamnă că sunteți ”șantajați sentimental”. Există oameni importanți în viața voastră care : amenință să vă facă greutăți dacă nu faceți ce vor ei ? Vă amenință că vor pune capăt relației dacă nu faceți ce vor ei? Vă spun sau vă dau de înțeles că nu își vor purta singuri de grijă, că își vor provoca singuri vreun rău sau că vor face o depresie, dacă nu faceți ce vor ei? Presupun cu regularitate că veți ceda în fața lor? Ignoră sau discreditează cu regularitate sentimentele și dorințele voastre ? Fac promisiuni nechibzuite, întâmplător legate de comportamentul vostru, dar pe care rareori și le respectă? Vă pun în mod consecvent eticheta de egoist, rău , lacom, lipsit de sensibilitate sau nepăsător, dacă nu cedați în fața lor ? Vă copleșesc cu aprobarea lor atunci când cedați, dar vă dezaprobă când nu o faceți? Folosesc banii ca armă pentru a obține ceea ce vor?

Ana Atodiresei

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705