Ora Pământului, ultima sâmbătă a mărţişorului. Ziua Pământului, 22 aprilie, mijloc de Prier. Cele două date necesită a fi celebrate în fiecare zi. Zi de zi.
Sidney a dat tonul în 2007. Chemarea a fost auzită pe tot mapamondul. Popoarele au intonat cantata sănătăţii pământului. Cântecul se aude azi din 153 de ţări. În zile de martie o mirabilă sămânţă a rodniciei ce pregăteşte holda viitoare. O gingaşă înflorire la mijloc de aprilie când este lumină, soare, veac foşnitor, când se primeneşte pământul şi soarele, raţiunea şi simţirea.
În ţinutul carpatin, 43 de oraşe româneşti concurează la titlul de capitală Earth Hour. În atenţia comunităţilor, a instituţiilor şi a cetăţenilor sunt înscrise activităţi de conştientizare şi responsabilizare, colective şi individuale, cu o serioasă motivaţie privind viitorul planetei.
La Colegiul Naţional “Nicu Gane” au fost proiectate în lunile martie- aprilie felurite acţiuni. Aidoma celor cinci ani de când colegiul celebrează Earth Hour. S-au desfăşurat două wordshopuri având ca temă surse nepoluante de energie: reducerea amprentei de carbon; armonia cu natura; energia liberă; schimbarea obiceiurilor de consum în conformitate cu necesităţile, nu doar cu dorinţele, pentru a avea un regim de viaţă şi de alimentaţie raţional.
În agenda de lucru a lunii martie s-a desfăşurat o animată acţiune de creare şi rezolvare de rebusuri pe această problematică. Şi un concurs de eseuri cu două tematici: Cum salvăm planeta şi Călătorie în Univers.
În Galaxia Gutemberg şi în Galaxia WWW s-a armonizat faţa cu reversul prin informaţia şi rezolvarea on line a unor probleme esenţiale. S-a participat în masă (peste 300 elevi) la concursul naţional „Energie de la Soare.”
Şi la lumina lumânării, în seara de 29 martie am privit înaltul celebrând Ora Pământului, invitaţi de elevii claselor a X-a G şi a IX-a E . S-au prezentat mini-eseuri, apoi s-au înălţat spre cer felinarele noastre conduse de veselie, muzică şi aplauze. Toţi, cu lumânări aşezate în simbolicul 60, minutarele orei care ne-a adunat laolaltă. Apoi, am privit prin lunetă, noi toţi convorbind cu aştri.
Anticipat, reporterii au luat interviuri stradale, voluntarii au împărţit fluturaşi cu sfaturi pentru economisirea energiei în scopul de a lăsa Pământul să respire în voie mă o oră.
Ambasadorii noştri au fost: Rusu Maria, Lupu Daniela, Drăgan Iasmina, Zancu Laura, Gavriluţă Simona, Anechiforesei Mateiana, Roman Loredana, Beclea Ioana, Spridon Alexandru, Cioban Ilinca, Constantin Ramona, Iftimescu Denisa, Maftei Ştefania, Bujor Dora, Bartoş Andreea, Sănducu Paula, Gora Dorin, dar şi „ fluturaşii”care au răspândit sfaturi pe stradă sau la blocuri: Petrescu Diana, Roanţa Isabela, Ivaş Bogdan, Zavalichi Raluca, Iftimescu Denisa, Murariu Olivia, Pavăl Ana, Miron Alexandra, Muşet Mihaela însoţiţi de instantaneele fotografice imortalizate de Rusu Maria, Zancu Laura, Munteanu Simona, Muşet Mihaela. Şi, nu în ultimul rând, de fotoreporterul Iustin Buculei, cu acte de identitate în specialitate, cunoscut prin newsfălticeni . Şi Boambă Ştefania ce ne-a dat „ biletul” pentru a privi cerul. Şi Ştefănuţ Acea dintr-a doisprezecea, prezent la toate manifestările de Ora Pământului. Şi de invitaţii de onoare, puştii profesorilor noştri- Ioana Munteanu şi Alexandru Oniciuc-pe care i-am aplaudat pentru partiturile interpretate la orgă. Şi fetelor Mateiana şi Maria care ne-au mângâiat cu voce şi strună, inimile. Şi domnilor profesori care au onorat evenimentul- doamnele Liliana Oniciuc, Carmen Munteanu, domnul Dimitrie Filip şi familia sa, precum şi părinţilor prezenţi alături de noi.
Bună seara, Pământ, am rostit cu toţii, afectiv şi responsabil.
Noapte bună, mamă Pământ!
Mâine în zori vei fi mângâiată iar de Soarele,/Marele ce va zâmbi ocrotitor.
Suntem un glas şi o forţă în comunitatea Earth Hour
Pentru că Earth Hour este şi va rămâne o bornă esenţială.
Iar noi, găniştii, susţinem prin puternic glas Manifest pentru sănătatea Pământului.
prof. Sorin Gafencu
foto: Iustin Buculei