Încrederea este un sentiment de siguranță față de: cinstea, buna-credință sau sinceritatea unei persoane căreia i se poate încredința orice secret, orice misiune. A avea încredere în cineva înseamnă a avea toată nădejdea în acea persoană, a crede pe deplin spusele ei. Înainte de a avea încredere în cineva trebuie să avem încredere în noi.
Încrederea în sine înseamnă aprecierea și valorizarea propriei persoane, mai exact a avea o atitudine pozitivă, să ne apreciem în tot ceea ce facem bun, să fim siguri de calitățile noastre, să ne controlăm viața și să facem tot ce ne dorim.
Lipsa încrederii în sine poate însemna senzația unei lipse de putere, un sentiment de neajutorare care poate duce în final la o părere negativă despre sine, care va determina o dezapreciere din partea celorlalți. Acestea fiind semne clare ale unei viitoare depresii.
Încrederea în oameni este un lucru extrem de fragil. Ea se câștigă tare greu. Este nevoie de timp, de experiențe prin care oamenii trebuie să treacă împreună, de momente în viața lor în care abia când ies își dau seama dacă celălalt merită bila albă. Multe lucruri mărunte, aparent banale, dar care puse cap la cap, prind formă și te îndepărtează ori te apropie mai mult de persoana respectivă.
Experiențele trecute ne influențează în mod direct gradul de încredere acordat celorlalți. Dacă încrederea nu ne-a fost înșelată, atunci vom fi mai deschiși, dacă am avut experiențe negative vom fi mai rezervați.
În consecință, încrederea rămâne o alegere, mereu va fi însoțită de risc.
Este alegerea de a ne îndepărta de frică ori de a ne apropia de dragoste. În viață este necesar să avem încredere atât în noi cât și în ceilalți. Fără încredere trăim degeaba, mereu chinuiți de îndoieli. Chiar dacă vom fi dezamăgiți, pe termen scurt cel dezamăgit va fi afectat, însă niciodată în pierdere. Nu poți să pierzi un lucru care nu este bun, ci poți fi fericit că ai scăpat de el.
În schimb, cel care dezamăgește pierde totul: un prieten adevărat, mai exact – sentimente nobile, afecțiune, sprijin moral, poate chiar și material.
Friedrich Nietzsche spunea: „Nu sunt supărat pentru că m-ai mințit. Sunt supărat pentru că de acum înainte nu te mai pot crede.”
Ana Atodiresei