Anxietatea este o stare afectivă patologică de neliniște psihomotorie caracterizată de teamă nedeslușită, fără obiect sau legată de propunerea posibilității unui pericol iminent ori insucces, de îngrijorare, însoțită de palpitații și de jenă în respirație. Este o tulburare emoțională care se traduce prin-un sentiment nedefinit de nesiguranță. Durata unei crize este în general e una-două ore.
Ca să scapi de stările de anxietate, elimină grijile neimportante și rezolvă-le pe cele care contează.
Ia o coală de hârtie pe care o împarți în trei coloane. În prima trebuie să treci toate aspectele care te îngrijorează, în a doua trebuie să introduci cele mai rele lucruri care se pot întâmpla dacă grijile de pe prima coloană se adeveresc. Iar pe cea de-a treia coloană, notați trei strategii cum sa faceți fața „celor mai rele lucruri” si încercuiți strategia căreia puteți să-i faceți față și acționați corespunzător.
Spre exemplu: dacă copilul are note mici la școală angajează un meditator. Dacă vrei să renunți la fumat și nu reușești singur, apelează la un specialist care te poate ajuta. Un plan bine stabilit este întotdeauna antidotul perfect împotriva stărilor de anxietate.
Vizualizează-te rezolvând aceste griji
Ca să scapi de grijile care te duc tot mai aproape de stările de anxietate, vizualizează-te rezolvând aceste griji. De fiecare data când apare o noua îngrijorare, întrebă-te care este partea bună a acestei situații. De exemplu, daca aștepți rezultatul unor analize medicale, iar dacă rezultatul nu este unul favorabil, este mai bine să tratezi o problemă într-o fază incipientă decât să ajungi într-o fază în care nu se mai poate face nimic.
Nu lăsa pe mâine ce poți face azi
Renunță la obiceiul de a lăsa pe mâine treburile de astăzi. Te împinge mai mult decât ți-ai închipui spre stările de anxietate. Multă lume are obiceiul să-și amâne treburile până când li se adună prea multe și devin copleșitoare. Dacă ai ceva de rezolvat și dispui de timp, rezolvă azi. Dacă ai un proiect mai mare, divide-l în proiecte mai mici și rezolvă fiecare bucățică în parte. Poate părea că faci o muncă în plus, dar după ce ai terminat prima sarcină o să vezi cât este de ușor și ce curaj, elan, vei avea să treci la următoarele.
Încurajează-te singur
De cele mai multe ori, noi înșine suntem cel mai mare dușman al nostru. Încearcă următorul exercițiu pentru o zi. Notează-ți fiecare impresie rea pe care o ai despre tine și citește la finalul zilei. Vei vedea când le vei lectura că te vei adânci în durere. Apoi încearcă si varianta pozitiva. La finalul zilei, când vei citi toate cuvintele de încurajare, vei simți că prinzi aripi. De fiecare dată când te surprinzi spunând ceva rău despre tine, oprește-te si corectează-te.
Găsește mereu ceva mai bun de făcut decât să te îngrijorezi
Dacă ai griji care nu îți dau pace fă lucruri pozitive, plăcute, evită televizorul care adâncește starea de anxietate. Un mod facil care te ajută să ieși din starea de anxietate este să citești un banc, să faci sport, să mergi la un salon de înfrumusețare dacă ești femeie, să vizitezi o persoană dragă.
Fă câteva exerciții de respirație abdominală
Când respirăm abdominal, prin mișcarea diafragmului, este stimulat nervul vag, care eliberează acetilcolină, care anihilează efectele adrenalinei din panică ori anxietate. 10-15 minute de exerciții de respirație abdominală scad anxietatea.
Îndreaptă-ți spatele!
Una dintre cele mai ușoare modalități de a schimba starea de spirit este îndreptarea spatelui.
Să dormi bine
Dacă nu dormi suficient stările de anxietate se vor accentua. Dacă înainte de culcare îți vin în minte treburile pe care le ai de rezolvat repetă-ți în gând: “nu am cum să rezolv în acest moment, deci nu am de ce să mă gândesc la asta”. O altă modalitate e a scăpa de aceste gânduri înainte de a adormi este de a nota într-un carnețel toate problemele, într-o altă cameră, și să te eliberezi, lăsând grijile acolo, astfel dormitorul tău va fi un spațiu fără griji. Dacă nici una din metodele descrise mai sus nu dau randament este bine să apelați la un specialist, deoarece netratate aceste stări pot duce în timp la boli grave.
Psiholog Ana Atodiresei