ADHD – în engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder, însemnând „tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție ”. Noțiunea de hiperkinezie este similară cu cea de hiperactivitate și este caracterizată prin exces de activitate, lipsa de odihnă, nervozitate,vorbit în exces.
ADHD-ul debutează de regulă precoce înaintea vârstei de 7ani. Copilul afectat de ADHD este:
NEATENT – nu poate da atenție cuvenită detaliilor, face greșeli din neatenție la efectuarea temelor școlare, nu poate să își mențină atenția suficient de mult timp, uneori pare a nu asculta de cel care vorbește, nu respectă instrucțiunile sau regulile și nu este în stare să-și termine temele, foarte des își pierde lucrurile, îi distrage atenția lucruri lipsite de importanță, uită frecvent.
HIPERACTIV – se foiește pe loc, se joacă cu mâinile sau picioarele, se ridică de pe scaun atunci când ar trebui să fie așezat, aleargă excesiv, se cațără extrem de mult ori manifestă neliniște, vorbește excesiv de mult.
IMPULSIV – răspunde înainte ca întrebările să fie formulate, nu își așteaptă rândul, întrerupe și deranjează pe alții.
Terapia comportamentală, cunoscută sub numele de modificare a comportamentului, a fost dovedită a fi un tratament de mare succes pentru copiii cu ADHD. Este benefică în calitate de co-tratament pentru copiii care iau medicamente stimulante și poate permite chiar să reducă doza de tratament. Ea funcționează astfel:
Se stabilesc obiective specifice, mai exact stabiliți obiective clare pentru copilul dumneavoastră cum ar fi: să rămână concentrat la teme pentru o anumită perioadă de timp, ori în timpul unui film.
Se oferă recompense ori consecințe, asta înseamnă să dați copilului dumneavoastră o recompensă specifică (consolidare pozitivă) atunci când acesta are comportamentul dorit și o pedeapsă când nu reușește să îndeplinească un obiectiv.
Păstrați comportamentul folosind recompensele și consecințele lor. Utilizarea acestora în mod constant pentru o lungă perioadă de timp va modela comportamentul copilului într-un mod pozitiv. Ca părinți puteți seta un program personalizat de modificare a comportamentului pentru copilul dumneavoastră și cu ajutorul unui psiholog să găsiți soluții practice ale problemelor de zi cu zi, să se stabilească un program de modificare comportamentală, de recompense și consecințe pentru copilul dumneavoastră. În cazul copilului cu ADHD este indicat să dozăm o pedeapsă la două trei recompense.
Un alt aspect pe care părintele trebuie să îl aibă în vedere este acela de a comunica clar regulile și de a nu da mai multe comenzi simultan. Răbdarea este cheia deoarece într-o zi copilul dumneavoastră poate să se comporte frumos, și următoarea intră înapoi în vechile tipare. Cu toate acestea în timp terapia comportamentală va ameliora simptomele de ADHD.
Pe lângă terapia comportamentală, este indicată și psihoterapia interpersonală, terapia cognitiv-comportamentală, terapia de familie și educația parentală și a copilului asupra aptitudinilor sociale.
Ana Atodiresei