Pentru a reuşi în viaţă un copil trebuie să aibă încredere în sine. Creşterea unui copil sigur pe el reprezintă garanţia fericirii şi succesului la maturitate. Ca părinţi trebuie să transmiteţi copiilor mândrie şi încredere în forţele proprii.
Încrederea în sine, denumită şi stimă de sine, reprezintă modul în care sunt percepute propriile caracteristici fizice, emoţionale, cognitive, sociale şi spirituale, capacitatea de a avea încredere în emoţiile şi abilităţile proprii, de a fi capabili să urmaţi propriile scopuri.
Pentru a dezvolta copiilor încrederea în sine este nevoie în primul rând să aveţi grijă de propria stimă de sine deoarece sunteţi modelul principal. Iată câteva indicaţii utile pentru a creşte stima de sine a copilului dumneavoastră:
Copiii trebuie să fie ajutaţi să îşi stabilească scopuri şi să fie încurajaţi pentru a le urma.
Oferiţi-le libertatea de a greşi.
Încercaţi să oferiţi copiilor, de când sunt mici, o imagine corporală sănătoasă.
Încercaţi faţă de un anumit comportament să nu aveţi cele mai măreţe aşteptări, dar nici cele mai mici.
Copilul este singurul care îşi poate crea o stimă de sine bună, rolul părintelui este de a o întări.
Când lăudaţi nu exageraţi deoarece copiii simt imediat.
Vorbiţi cu micuţul ca şi cum ar fi un adult.
Citiţi-le în fiecare zi, încă de la naştere.
Dacă surprindeţi copilul făcând ceva bun din proprie iniţiativă lăudaţi-l şi mulţumiţi-i pentru că e atât de drăguţ.
Încurajaţi copilul şi acordaţi-i toată atenţia când vă arată ceva făcut de propriile mâini.
Ascultaţi-vă cu atenţie copilul când vorbeşte cu dumneavoastră, adresaţi-i întrebări concrete, încurajaţi-l să vă împărtăşească orice, adresaţi-i întrebări despre modul în care s-a simţit în situaţia în care a fost pus. O astfel de abordare creşte şansele să-şi dezvolte abilităţile verbale de comunicare dar îi şi arătaţi importanţa gândurilor şi a sentimentelor sale.
Să îl iubiţi indiferent de ce ar spune şi să îi spuneţi asta. Un copil care ştie că este iubit chiar dacă nu este perfect, cu toate că mai greşeşte, cu toate că de multe ori nu sunteţi de acord cu alegerile lui, este un copil care va avea mereu încredere în sine, devenind un adult căruia nu îi va fi frică să încerce lucruri noi, să îşi asume riscuri, nu se va teme de probleme şi nu o să îi fie frică de un posibil eşec.
Copilul trebuie crescut încrezător în el dar în acelaşi timp să îl învăţaţi să empatizeze cu semenii lui, să nu se vadă mai presus decât ceilalţi, să nu îi şicaneze şi să îi umilească pe cei care sunt altfel decât el, fără a se gândi cât de mult sunt afectaţi aceştia de comportamentul lui (copiii trebuie învăţaţi să se pună măcar o secundă în pielea victimelor lor).
Ideal ar fi să îl formaţi să treacă în viaţă cu capul sus, fără a pierde contactul cu realitatea și cu semenii lui. Încercaţi să vă alegeţi cu grijă vorbele, să vă cântăriţi atent acţiunile pentru a nu pica în extreme. Dacă întâlniţi dificultăţi în ceea ce priveşte creşterea încrederii în sine a copilului dumneavoastră nu ezitaţi să cereţi sfatul unui psiholog.
Ideal ar fi să îl formaţi să treacă în viaţă cu capul sus fără a pierde contactul cu realitatea și cu semenii lui. Încercaţi să vă alegeţi cu grijă vorbele, să vă cântăriţi atent acţiunile pentru a nu pica în extreme. Dacă întâlniţi dificultăţi în ceea ce priveşte creşterea încrederii în sine a copilului dumneavoastră nu ezitaţi să cereţi sfatul unui psiholog.
Ana Atodiresei