Mai devreme ori mai târziu fiecare dintre noi se confruntă cu suferința pierderii unei persoane dragi. Faptul că pierderea este ireversibilă face ca durerea generată de aceasta să fie de cea mai mare intensitate. Unii oameni intră în stare de șoc la aflarea unei astfel de vești, alții se simt furioși, alții speriați, iar unii se pot simți vinovați.
Cei mai mulți dintre oameni spun că într-o primă fază se simt șocați. Se simt amorțiți, panicați, unii plâng foarte mult, alții pot fi incapabili să plângă. La unii pot apărea palpitații, la alții se instalează insomnia.
Acestea sunt semnele șocului, fiind foarte probabil ca impactul morții să fie resimțit mult mai târziu.
După câteva săptămâni, luni de doliu cei implicați încep să conștientizeze realitatea despărțirii irevocabile, acompaniată de o confuzie mentală. Acum suferința atinge cote maxime, nu vor pe nimeni și nimic, au impresia că lumea s-a prăbușit peste ei și că niciodată nu vor ieși din această situație.
Doliul este o perioadă dificilă, însă sunt anumite lucruri pe care o persoană le poate face pentru a trece mai ușor peste pierdere, cum ar fi : acceptarea situației. Este normal, omenesc să evoci mereu evenimentul însă încearcă să te detașezi și să revii la viața normală. Plângi dacă îți vine deoarece este un mod facil de a diminua durerea.
Încearcă să eviți suferința în tăcere și împărtășește cu persoane de încredere experiența prin care treci. Revino cât poți de repede la locul de muncă, iar dacă nu ai unul încearcă să faci ceva care să te distragă de la gândurile referitoare la situația trăită. Asigură-te că te îngrijești de sănătatea ta.
Este o perioadă în care ești predispus la îmbolnăviri, mănâncă bine, odihnește-te corespunzător.
Dacă sănătatea ta nu este bună consultă un specialist. Înfruntă realitatea cu mult curaj și încercă să răspunzi la următoarea întrebare: “cum crezi că s-ar simți persoana pe care ai pierdut-o dacă te-ar vedea suferind, plângând ?”
Spiritualitatea își face și ea loc în procesul de plângere a necazului.
Unii pot obține liniștea prin religie sau propria credință, alții se pot îndepărta de ea. Deși refacerea după o astfel de pierdere este dificilă, ea nu este imposibilă. Este important să îți amintești mereu că iți vei reveni și că vei deveni mai puternic decât înainte.
Timpul este magicianul în acest proces iar vindecarea se va produce în ritmul dat de acțiunile tale. Dacă vi se pare dificil să treceți de unul singur peste astfel de situații nu ezitați în a apela la consiliere psihologică care s-a dovedit a fi benefică în astfel de cazuri.