Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

afis_unire_1-330 Mart./ 12 April 1918

Această zi a fost hotărâtă pentru ca să să înalțe în toate bisericile din țară rugăciuni de mulțumire către Domnul Dumnezeul nostru, care, după atâtea încercări grele la care am fost supuși, ș’a întors mila spre noi, dându-ne înapoi partea de pământ românesc, robită acum 106 ani pe nedreptul de către străini, pe Basarabia mănoasă și frumoasă, care de acum înainte face parte întregitoare a României libere. (…)

La noi în Fălticeni s’a oficiat Te-Deum-ul în biserica catedrală la 10 jumătate de către părintele Protopop, înconjurat de 10 preoți, de față fiind autoritățile civile și militare. Armata a fost reprezentată numai prin o singură companie din Regimentul 16 Infanterie, în frunte cu drapelul, căci numai atâta armată să afla pentru moment în oraș. La sfârșitul serviciului divin, protopopul a ținut o cuvântare înălțătoare arătând marea importanță a acestui moment istoric. La ieșirea din biserică, maiorul Popovici a rostit în fața armatei o înflăcărată cuvânare prin care a arătat cât de mult a câștigat scumpa noastră Patrie prin unirea fraților de peste Prut, terminând prin un puternic: Trăiască M.S. Regele: trăiască România liberă și mărită; trăiască întreg neamul românesc acărui mare unire va să vie! Muzica militară a intonat Imnul regal, iar soldații au strigat de trei ori ura! Ofițerii au luat prânzul la Cazarmă împreună cu soldații.

 

Pagini din jurnalul Dr. Vasile Bianu, chirurg șef al Spitalului Militar din Fălticeni, iunie 1917 –  mai 1918 

(Însemnări din Răsboiul României Mari – lucrarare publicată în 1926) 

 Rubrică realizată pentru Cronica de Fălticeni de Alex Săvescu

About Author

ByB.P.