LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
28 iunie 2022

Acțiune de promovare a respectului în trafic și a drepturilor persoanelor cu dizabilități

Respectul în trafic și civilizația rutieră sunt concepte care țin de o societate modernă și generează siguranță pe drumurile publice.

Respectul trebuie manifestat de fiecare categorie de participanți la trafic: șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști, etc.

Iar când este vorba despre categorii cu nevoi speciale cu toții trebuie să respectăm legea dar să manifestăm și empatie și înțelegere.

În data de 06 martie 2019 în intervalul orar 14:00 – 16:00 pe raza municipiului Suceava s-a desfășurat o campanie de prevenire a ocupării fără drept a locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități.

Activitatea a fost organizată de Asociația Help and Advice  în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Centrul de Consiliere Psihascend – Proiect Dizab-Tin-Act, în cadrul proiectului ”Tineri activiști pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”.

La acțiune au participat polițiști ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Suceava dar și voluntari și  reprezentanți ai ONG-urilor partenere.

Campania a avut ca scop conștientizarea conducătorilor auto asupra importanței locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități.

Au fost desfășurate acțiuni în trafic prin care conducătorii auto au primit pliante informative în legătură cu această campanie, iar lucrătorii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Suceava au prezentat cadrul legal.

Mesajul a fost transmis la peste 200 persoane, conducători auto și pietoni deopotrivă.

Deși scopul principal al acțiunii a fost conștientizarea problematicii ocupării locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, având în vedere o situație în care polițiștii au identificat o persoană care a ocupat abuziv un astfel de spațiu, agenții rutieri au aplicat și o sancțiune contravențională în baza Legii 448/2006 actualizată.

Atragem atenția că, în conformitate cu art. 100 lit. b din acest act normativ, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international pentru persoane cu handicap, se sancționează cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

Prin aceste acțiuni invităm membrii comunității să contribuie alături de autorități la schimbarea și corectarea unor deprinderi neglijente.

Și această acțiune inedită face parte din seria amplă de activități programete în cadrul Programului de prevenire a accidentelor rutiere inițiat de IPJ Suceava în anul 2019. Acest program include atât acțiuni operative dar și activități de responsabilizare a participanților la trafic, siguranța rutieră fiind o prioritate a polițiștilor în anul 2019.