Home fotografie Clădiri vechi din Fălticeni: Casa Gane- Gorovei

Clădiri vechi din Fălticeni: Casa Gane- Gorovei

by A.S.
0 comment

Pe Strada Mare (azi, Republicii), la nr. 241, a fost construită casa cunoscută, mult mai târziu, sub numele Casa Gane-Gorovei.

În prezent este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava. Povestea acestei case celebre a fost scrisă de istoricul Ştefan Sorin Gorovei

O „păreche” de case au fost vândute de Rudinca unui anume Ioan Simionovici, altă „păreche” lui Ion Botezat (cu 1.800 galbeni), iar o a treia „păreche casă” au fost vândute „d-sale comis Matei Gane, la anul 1836” cu 4.518 galbeni. Preţul aşa de mare se datora, desigur, poziţiei centrale a casei, pe uliţa mare a târgului… Casa pe care Matei Gane a cumpărat-o în 1836 şi în care a văzut lumina zilei fiul său Nicu la 1 februarie 1838 – o casă mică, de lemn, în fundul curţii, pe locul unde acum s-a construit local de şcoală – nu era prea nouă, dacă peste numai cinci, ori şase ani, va începe construcţia alteia. La data aceea, comisul era deja despărţit de soţia sa Ruxanda, cel de-al doilea fiu, Matei, născându-se (22 decembrie 1840), desigur, în casa bunicului matern, pe aceeaşi uliţă mare, câteva case mai la vale (unde a funcţionat, ani în şir, oficiul telefonic). Construcţia noii case – „palatul lui Gane”, cum i-au spus fălticenenii de-atunci –  a trebuit să înceapă prin 1841 sau 1842, isprăvindu-se în vara anului 1843. În această casă, prin care s-au perindat cărturarii fraţi ai lui Matei Gane (devenit, între timp, postelnic), poate şi Costache Negruzzi (înrudit cu Găneştii), mai târziu şi alţii dintre intelectualii vremii, a copilărit şi Nicu Gane.

     Rând pe rând, casa trece în stăpânirea mai multor proprietari: de la Matei Gane la fiul său omonim, Matei M. Gane, şi de la acesta la Ortansa Iamandi, sora sa, care, în 1876, o vinde lui N. Gane. Noul stăpân, aflat în Iaşi, n-a locuit în ea, cumpărând-o pentru mama sa, care va locui aici până prin 1885, după care o închiriază după sistemul de-atunci: de la Sf. Gheorghe la Sf. Dumitru şi de la Sf. Dumitru la Sf. Gheorghe. La un asemenea termen, la 26 octombrie 1905, a intrat în casă, în calitate de chiriaş, Artur Gorovei, care avea s-o locuiască vreme de 46 de ani. Având o familie numeroasă şi contractând şi unele datorii greu de achitat, Nicu Gane se hotărăşte să vândă casa. Primul care-şi exprimă intenţia să o cumpere este Artur Gorovei. În principiu, îi răspunde Nicu Gane, sunt pentru vânzare şi cu deosebire prefer să vând casa în care m-am născut mai curând D-tale decât oricui altuia, pentru rezoane: întâi că eşti român, al doilea că-mi eşti rudă şi al treilea că eşti om de litere. Este prin urmare între noi o dublă afinitate, afară de chestiunea de naţionalitate care are şi ea valoarea ei.

Text preluat din monografia – “Fălticeni repere în timp”, autor prof. Vasile Nistoreasa

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705