Centenar Eugen Dimitriu. Duminică, 1 octombrie 2023, ora 12.00, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.

Născut pe data de 25 martie 1940, în Corni, Liteni, a fost absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, promoţia 1964; membru al Uniunii Artiştilor Plastici; conferenţiar universitar la Academia de Arte din Bucureşti.

A participat cu regularitate la expoziţii colective şi de grup în ţară şi în străinătate, a obţinut numeroase premii iar lucrări ale artistului plastic sunt prezente în colecţii din ţară şi peste hotare.

Prezenţă constantă la manifestările culturale organizate de Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, maestrul Ion Grigore a expus ultima dată la Fălticeni în vara anului 2015.

S-a stins din viaţă în mai 2016.

„Tablourile lui, cu acea marcă a unicităţii şi inconfundabilului, reprezintă nu doar un tulburător act artistic, ci şi un document de preţ al unei anume vârste a mediului sătesc naţional, acea vârstă arhetipală, pe care contemporaneitatea vrea cu orice chip să o înlăture.

Artistul însuşi mărturiseşte, el mărturisitorul în pictură, cum l-au caracterizat mulţi dintre comentatori, că satul din „icoanele“ lui nu mai există decât în închipuirea şi făptura sa.

Case precum cele din lucrările lui Ion Grigore se mai pot întâlni atât în Bucovina natală, cât şi în alte colţuri ale rotundului nostru fiinţial. La fel şi biserici, ca să nu mai vorbim de peisaje, dealuri, munţi, câmpii, ape.

Chiar şi unii dintre oamenii portretizaţi de meşter arată azi ca fiind de la începuturile lumii, curaţi la trup, curaţi la suflet, adamici de dinaintea păcatului primordial” (Grigore Ilisei – Zugravul cu satul în glas şi penel vrăjit, Ziarul Lumina, 19 mai 2014).

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: