LIGA 3: ȘOMUZ FĂLTICENI - CSM PAȘCANI (30 aprilie /ora 17.00) VEZI LIVE !
18 august 2022

Personalităţi ale zonei Fălticeni. Scriitorul Ioan Ţicalo

Ioan Ţicalo s-a născut pe data de 16 aprilie 1945 în comuna Mihăileni (Sinăuţii de Jos), judeţul Botoşani.

Viaţa, activitatea sa profesională şi literară, este legată de comuna Rîşca. Între 1967 – 2009 a fost profesor de limba şi literatura română la Şcoala nr. 1 Rîşca.

Numele profesorului Ioan Ţicalo este cunoscut prin articolele şi studiile apărute în publicaţii literare de prestigiu, dar şi prin volumele de proză scurtă, legende şi basme, critică literară, şi romanele publicate.

Scriitorul este facinat în opera sa de universal satului românesc dar se dovedeşte şi un preţuitor al eperei poetului Mihai Eminescu.

“În publicistica sa găsim exegeze despre Poetul neamului românesc, despre Poetica instrumentelor muzicale, Despre dor…. An de an a cutreierat adâncimile universului artistic, fațetele dorului și aspirația spre desăvârșire a genialului înaintaș, pătrunzând în cronotopul matricial, călătorind pe vectorul dorului și pe calea desăvârșirii poetice. Este clar că Eminescu i-a îmbogățit și modelat sufletul cu splendoarea armoniilor sale.” (Mioara Gafencu –  Ioan Țicalo – Eminoscologul de la Râșca, Cronica de Fălticeni, 8 iulie 2018)