n. 1846, Rădăuţi – d. 03.05.1918, Fălticeni
Medic, muzician.
Descendent dintr-o veche familie germano-alsaciană, fiul farmacistului Jean de Rossignon, a absolvit Facultatea de Medicină Umană la Berlin şi, apoi, Conservatorul de Muzică din Viena. În capitala austriei se căsătoreşte cu Virginie Scaramanga, fiica şambelanului Curţii, împreună cu care se stabileşte în 1878 la Fălticeni, pentru tot restul vieţii.
Aici, dr. Rossignon va funcţiona ca medic de plasă la Dolhasca (1878 – 1879), medic al Spitalului Stamati (1879 – 1893) şi medic primar al judeţului Suceava (1893 – 1908); în timpul lungului său mandat , s-au dat în folosinţă trei spitale: la Paşcani (1896), Broşteni (1897) şi Ciumuleşti (1906).
“Der Wiener Doktor” consulta gratuit oamenii nevoiaşi. La bătrâneţe, Virginie Rossignon dădea lecţii de pian, iar doctorul îşi vindea Liceului un armoniu.
Muzician, Ioan Rossignon a înjghebat la început un cvartet, apoi o orchestră de cameră (Oscar Pursch, Doina Bucur, Aurel Mihăilescu, sora Viorica – violonistă, profesoară de muzică, Mircea şi Sorin Gorovei, Octav Vasiliu, subşeful fanfarei militare, ş.a.). Se cânta Bach, Brahms, Beethoven, Mozart.
Horticultor pasionat, a înfiinţat o mică grădină botanică, un parc dendrologic, în preajma spitalului; şi-a adus un grădinar din Austria cu care a amenajat o livadă cu pomi fructiferi din soiuri selecţionate.
Între 1902-1904, a activat în cadrul societăţii “Cultura” din Fălticeni, alături de alte mari personalităţi ale oraşului (Artur
Gorovei, Mihail Sadoveanu, Serafim Ionescu, George Tutoveanu, Nicu V. Stamate, Dionisie Zaharescu, ş.a.) la ridicarea nivelului cultural al populaţiei.
A fost distins cu Ordinul Coroana României în grad de ofiţer.
Ioan Rossignon rămâne un personaj de legendă din perioada de maximă înflorire a oraşului.
Încetează din viaţă la vârsta de 72 de ani, la data de 3 mai 1918, fiind înmormântat în parcela catolică a cimitirului “Grădini” din Fălticeni.
Sursa: Cătălin Ciolca, “Cartea Fălticenilor de la A la Z”, Editura Omnia, Iaşi – 2005.