Caz de pestă porcină africană confirmat într-o gospodărie din Fălticeni

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a confirmat existenţa unui caz de pestă porcină africană într-o gospodărie din municipiul Fălticeni.

Infecţia a fost depistată după ce proprietarul a sacrificat un porc, pe data de 8 octombrie, şi a recoltat o probă pentru trichina cu care a mers la medicul veterinar, acesta dându-şi seama că animalul a fost infectat cu virusul PPA. Ulterior, prezenţa virusului a fost confirmată şi de analizele de laborator ale DSVSA Auceava.

Potrivit anchetei DSVSA Suceava, fălticeneanul a cumpărat doi porci, în luna august, de la o persoană particulară, dintr-o localitate învecinată. Animalele s-au îmbolnăvit iar proprietarul a sacrificat un porc pentru consumul propriu, iar pentru al doilea porc a folosit un tratament medicamentos care nu a dat rezultate.

Autorităţile sanitare – veterinare au stabilit un plan de măsuri, între care o zonă de protecţie, care cuprinde localităţile Fălticeni, Hârtop, Spătăreşti, şi o zonă de supraveghere care include comunele învecinate.

Veterinarii reamintesc persoanelor interesate că este important să achiziţioneze porci sau carne de porc doar din surse autorizate. De asemenea, eventualele semne de boală la suine (lipsa poftei de mâncare şi de băut apă, urechi învineţite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie, diaree hemoragică ) trebuie aduse la cunoştinţa medicilor veterinari.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *