Home Personalitati Falticenene Personalităţi fălticenene. Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din România

Personalităţi fălticenene. Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din România

by A.S.
0 comment

Este considerată prima femeie neurochirurg din România, dar şi din lume, cu o activitate profesională de 47 de ani.

S-a născut pe 25 aprilie 1920, la Fălticeni. Fiică a unui important funcţionar la Banca Naţională din Bucureşti, repartizat la Fălticeni, şi al Mariei Şinacai (refugiată din Bucovina).

Casa părintească există şi astăzi, pe strada Ion Creangă, la nr. 14.

A urmat şcoala primară şi gimnaziul la Fălticeni, iar ultimele clase de liceu la Şcoala Centrală din Bucureşti. Apoi a urmat Facultatea de Medicină (licenţa în 1945, doctoratul în 1946).

Încă din facultate (1943), a făcut parte, alături de dr. Constantin Arseni şi viitorul soţ, doctorul Ionel Ionescu, din renumita echipă de aur formată de dr. Dimitrie Bagdasar, fondatorul neurochirurgiei în România.

Distincţii primite: Semnul de Distincţie al Crucii Roşii (1943), insigna „Evidenţiată în Munca Medico-Sanitară (1957), medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei” (1964), medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii” (1972), Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepţie, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu”, Diploma de Onoare a Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România (1996), membru al Societăţii Române de Istoria Medicinii (1996), Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale (1997), Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni (1999).

S-a stins din viaţă pe data de 20 martie 2008.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705