Conducerea Colegiului Național “Nicu Gane” din Fălticeni a făcut bilanțul proiectelor derulate în anul școlar recent încheiat, în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară 2021 – 2022.
Personalități din orașul nostrum. Proiectul s-a desfășurat în octombrie 2021, în cadrul școlii, la Galeria Oamenilor de Seamă, la Muzeul ”Ion Irimescu” și la Biblioteca Municpală “Eugen Lovinescu”.
Activitatea, la care au participat 270 de elevi și 9 cadre didactice, a avut în vedere informarea elevilor în legătură cu personalitățile din orașul Fălticeni și cu cei care au avut legături spirituale cu școala noastră (Mihail Sadoveanu, Nicolae Labiș, Eugen Lovinescu etc.).
Parteneriatele cu Galeria Oamenilor de Seamă și cu Biblioteca ”Eugen Lovinescu” au favorizat accesul elevilor la o bază de date incontestabilă pe care au valorificat-o în realizarea de referate, eseuri, creații plastice, care au avut în prim plan viața și opera unor personalități locale. S-a realizat și o expoziție tematică pe holul școlii.
Nicu Gane – arc peste timp, o activitate dedicată patronului spiritual al școlii, derulată în cadrul școlii, în luna noiembrie (2021), cu participarea a 960 de elevi și 45 de cadre didactice.
De ziua școlii s-a realizat o activitate dedicată patronului spiritual al școlii- Nicu Gane, printr-un concurs de cunoștințe despre opera lui Nicu Gane și o expoziție de planșe inspirate din viața acestuia.
În luna decembrie, în cadrul școlii a fost organizat minispectacolul Bucurie de Crăciun, dedicat sărbătorilor de iarnă, precum și activități caritabile.
Pentru a reconstrui atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă, după o perioadă sumbră determinată de pandemie, elevii Colegiului au decorat școala în spiritul sărbătorilor, au realizat spectacole de colinde și urături, atât în clase, cât și pe holul școlii. Ca de obicei, activitățile caritabile au ocupat un loc special, dorința de a dărui bucurie celor nevoiași fiind accentuată în această perioadă.
În ianuarie 2022, a fost organizată activitatea De Ziua Culturii Naționale, care s-a axat pe reliefarea importanței pentru cultura națională a unor personalități, cum a fost Mihai Eminescu, prin implicarea în activități diverse: simpozion organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni și Biblioteca Municipală ”Eugen Lovinescu”, recital de poezie eminesciană, vizionare de film, expoziție de carte, spectacol de teatru. S-a organizat un Medalion aniversar Mihai Eminescu, coordonat de prof. Daniela Pavel, cu reprezentanți din clasele de gimnaziu și liceu, impunându-se respectarea normelor Covid19.
A urmat apoi, în februarie, activitatea Case memoriale din Fălticeni, desfășurată în școală, la Biblioteca Municipală ”Eugen Lovinescu și la Galeria Oamenilor de Seamă
Elevii au fost implicați în activități de valorificare a patrimoniului local prin vizite de studiu la muzeele din oraș și la bibliotecă, prin consultarea unor materiale audio-video, dar și prin drumeții pe străzile orașui pentru a redescoperi importanța unor case în care au locuit personalități ale culturii române. De asemenea, elevii au realizat prezentări PPT, filmulețe, afișe, lucrări plastice și o expoziție tematică pe holul școlii.
Mărțișoare cu simboluri locale a fost denumirea activității desfășurate în luna martie.
Elevii liceului au confecționat mărțișoare cu simboluri locale, apoi , sprijiniți de membrii Asociației ”Aripi în Europa” și au realizat o expoziție cu vânzare. Banii au fost donați copiilor cu dificultăți materiale și financiare din școală.
În luna aprilie s-a desfășurat activitatea Tradiții de pe la noi: Paștele. Sărbătorile pascale au fost subiectul acestei activități, iar elevii au reliefat atmosfera specifică Paștelui prin desene, eseuri, filmulețe realizate și prezentate în cadrul orelor de consiliere și orientare. De asemenea, au fost donate alimente Așezământului ”Sfântul Andrei” din Fălticeni și copiilor de la Grădinița Specială.
O importantă activitate de voluntariat, sub genericul O floare pentru școala mea! s-a derulat la nivelul școlii, în perioada aprilie-iunie 2022.
Respectul față de natură a fost subiectul acestei activități care a avut în vedere decorarea școlii – în interior și în exterior – cu plante ornamentale. Elevii au donat câte o floare pentru școală, contribuind astfel la crearea unui ambient educațional plăcut. Directorii liceului au coordonat activitatea și s-a implicat cu sugestii sau cu idei de identificare a resurselor pentru amenajarea acestor spații. S-a ținut cont și de necesitatea de a păstra și de a valorifica cât mai mult spațiul verde al școlii, s-au plantat multe panseluțe, garofițe, crini imperiali, trandafiri, hortensii, lalele, garoafe, crizanteme, tuia și magnolii, s-au așternut straturi de pietriș în locurile unde trebuiau nivelate suprafețe de teren accidentate și s-a pus pământ negru peste rondurile de flori care au fost demarcate cu ondulină verde.
Ultima activitate importantă, Copilărie, joc și bucurie, s-a desfășurat în luna iunie.
Elevii au fost angrenați în activități de tip outdoor, împreună cu profesoriii diriginți. Alături de elevii care fac parte din Grupul local “Aripi în Europa”, în curtea școlii a fost organizată o vânătoare de comori: obiecte, simboluri, documente specifice patrimoniului local. Câștigătorii au fost premiați de către sponsori. (Braseria Inna, Parisienne, Teo, Larisa, Mămuca, CAR Fălticeni).