Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.
Foto - arhiepiscopiasucevei.ro

Miercuri, 14 septembrie 2022, la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioșilor și a obștii Mănăstirii Râşca al cărei stareț a fost în perioada 1990-1991..

Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe în­chinate cinstirii Sfintei Cruci.

În această zi este sărbătorită amintirea a doua evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Isus Hristos şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului de catre episcopul Macarie al Ierusali­mului, în ziua de 14 septembrie din anul 335, precum şi aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, la anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusa­lim.

manastirea rasca -ph2

Mănăstirea Rîşca este un vechi lăcaş ortodox, construit de domnitorul Petru Rareş, în anul 1542. Aici vieţuiau sihaştri încă din secolul al XIV-lea.

Cea mai veche și mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci este prilej de aleasă bucurie la Mănăstirea Râșca și pentru faptul că sfântul locaș adăpostește o părticică din lemnul sfânt pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Ierarhul a fost întâmpinat cu flori de copii îmbrăcați în costume populare specifice locului, precum și cu pâine și sare, potrivit tradiției din Bucovina, de către Ionuț Andreica, primarul comunei Râșca. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, slujitori ai bisericilor din împrejurimi, precum și arhim. Serafim Baciu, vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, arhim. Justinian Cârstoiu, profesor doctor în cadrul Departamentului de Teologie istorică, biblică și filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, precum și arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.

Ieromonahul Stelian Bouaru a fost hirotesit întru protosinghel.

Mai multe detalii despre evenimentul de la Mănăstirea Râşca puteţi afla din articolul publicat de Irina ursachi pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei.

About Author

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura