Home National Sancțiuni de 1,5 milioane de lei aplicate de ANPC, în toată țara, după controale în piața de jucării

Sancțiuni de 1,5 milioane de lei aplicate de ANPC, în toată țara, după controale în piața de jucării

by A.S.
0 comment

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în luna mai, o serie de acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilorla nivelul întregii țări.
 
În toată această perioadă, au fost verificaţi 594 operatori economicila 436 dintre aceștia, reprezentând 73,4%, înregistrându-se abateri de la prevederile legale.
 
Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat 538 de sancţiuni, din care 250 avertismente şi 288 amenzi contravenţionale, în valoare totală de aproape 1,5 milioane lei.
 
Acestora li s-au adăugat și măsuri complementare, respectiv:
– oprirea temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare și informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de aproximativ 350.000 lei
–  oprirea definitivă de la comercializare, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de peste 285.000 lei.

Principalele abateri constatate de echipele de comisari ANPC au fost:

  • Lipsa menționării pe etichetă a numelui, denumirii comerciale înregistrate sau  mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi adresa la care aceștia pot fi contactaţi, în județele: Arad, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Gorj, Giurgiu, Teleorman, Bihor, Bacău, Iași, Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu, Dolj și Maramureș.
  • Lipsa menţionării numărului unic de înregistrare al jucăriei, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare, în județul Mehedinți.
  • Lipsa aplicării în mod vizibil, lizibil şi de neşters a marcajului de conformitate CE, și a declarației de confrmitate, în județele: Olt, Iași, Bacău, Mureș, Covasna, Sibiu, Mehedinți, Maramureș, Brașov, Timiș, Ilfov și Galați.
  • Nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă și lipsa avertismentelor generale (sau lipsa traducerii acestora în limba română), în județele: Hunedoara, Olt, Mehedinți, Giurgiu, Alba, Mureș, Caraș-Severin, Ialomița, Prahova, Teleorman, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Vaslui, Neamț, Bihor, Galați, Sibiu, Bacău, Covasna, Gorj, Vâlcea, Arad, Caraș Severin, Iași și municipiul București.
  • Comercializarea unor jucarii care au facut obiectul notificarilor RAPEX, în județele:Galați, Vaslui și Ialomița.
  • Nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor, în județele: Mureș, Cluj, Maramureș, Giurgiu, Arad, Suceava și municipiul București.
  • Pracitici incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, în județele: Covasna și Bacău.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705