Home ACTUALITATERegional Programul sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Măsurile de ordine și siguranță publică anunţate de jandarmii suceveni

Programul sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Măsurile de ordine și siguranță publică anunţate de jandarmii suceveni

by A.S.
0 comment

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte vineri, 2 iulie 2021, pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Ştefan a murit pe data de 2 iulie 1504, cronicarul amintind că „l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere la mănăstire la Putna care era de dânsul zidită. Atâta jale era de plângeau toţi, ca după un părinte al lor”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat la 20 iunie 1992, Sfântul Ştefan fiind sărbătorit în fiecare an, pe data de 2 iulie.

Programul sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la împlinirea a 517 ani de la trecerea la lăcașurile de veci are următoarea desfăşurare:

Joi, 1 iulie

 • 18:00 – 22:00 Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Va sluji Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Vineri, 2 iulie

 • 07:00 – 09:00 Slujba Acatistului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare
 • 08:20 – 08:30 Întâmpinarea la poarta mănăstirii a gospodarilor din vetrele folclorice ale județului Suceava, care vor veni pe jos din centrul comunei Putna spre mănăstire, interpretând cântări religioase și patriotice.
 • 09:00 – 12:00 Sfânta Liturghie Arhierească
  Vor sluji Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
  În timpul împărtășirii clericilor va cânta corul de eleve „Ascensio” de la Liceul Teoretic cu profil de arte „Grigore Grigoriu” de la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” Hagimus, Căușeni, Republica Moldova.
 • 12:00 – 12:20 Recital al Grupul Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus
 • 12:20 – 12:40 Ceremonia militară, cu depunere de coroane și defilarea trupelor militare din partea Structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Suceava și a delegației Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Delegația MAI al Republicii Moldova va fi condusă de către Domnul Ministru Pavel Voicu.
  În timpul ceremoniei militare, muzica este asigurată de Orchestra Model a Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.
 • 12:50 – 13:00 Prezentarea unor publicații despre Serbarea de la Putna, 1871, tipărite cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

Evenimentul va fi transmis video pe paginile de Facebook și YouTube ale Mănăstirii Putna.

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din acest an se înscrie în calendarul de manifestări Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal.

Manifestările Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal sunt organizate sub patronajul Academiei Române și al Patriarhiei Române și sunt dedicate aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15–16 august 1871. Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în asociația „România Jună”, cu sprijinul studenților români din alte centre universitare și al multor români cu râvnă pentru unitatea neamului. Un rol deosebit de important în organizare l-a avut Mihai Eminescu.

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare este cuprinsă în Acordul de asociere între Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Comuna Putna prin Consiliul local al comunei Putna și Mănăstirea Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru organizarea și desfășurarea activităților de aniversare a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”.

Măsurile de ordine și siguranță publică la Mănăstirea Putna, de Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Vineri, 2 iulie 2021, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava vor fi prezenți la Mănăstirea Putna pentru a asigura măsurile de ordine publică la manifestările religioase prilejuite de sărbătorirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava recomandă tuturor participanților să respecte regulile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine cu privire la traseele de deplasare, să acorde o atenție sporită bunurilor de valoare și să evite implicarea în conflicte de orice natură.

În cazul în care observă producerea unor fapte antisociale, cetățenii se pot adresa direct jandarmilor aflați în dispozitivul de ordine publică sau pot solicita sprijin prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112.

În aceeași zi, începând cu ora 12:20, Garda Drapelului de luptă al inspectoratului va participa alături de celelalte Structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Suceava și alături de delegația Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, la ceremonia militară de depunere de coroane și defilarea trupelor militare.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705