Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Analizele statistice evidențiază faptul că una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave este consumul de alcool la volan.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool, în cursul serii precedente 60 de echipaje de poliție au acționat pe drumurile naționale, europene dar și în interiorul localităților pentru identificarea celor care pun în pericol siguranța rutieră urcându-se băuți la volan.

Polițiștii au suspendat peste 40 de permise de conducere și au întocmit 8 dosare penale, fiind nevoiți în unele situații să folosească mijloacele tehnice din dotare pentru încătușarea unor șoferi recalcitranți și să dispună inclusiv reținerea pentru 24 de ore și încarcerarea unui șofer băut și fără permis de conducere.

Sâmbătă, 31 iulie 2021, ora 23.18, polițiștii din cadrul SPR 13 Bălcăuți, în timp ce se desfășurau activități specifice în baza planului de acțiune pe linia depistării conducătorilor auto care se află sub influența băuturilor alcoolice, au fost sesizati prin SNUAU 112 de către un bărbat din com. Calafindești, despre faptul că un autoturism s-a izbit în poarta locuinței sale.

În urma deplasării la fața locului a fost identificat autoturismul și șoferul acestuia, un tânăr de 19 ani din comuna Calafindești, care în prezența organelor de poliție a recunoscut faptul că condus autoturismul, iar datorită consumului de băuturi alcoolice a pierdut controlul volanului și s-a izbit în poarta de acces.

Întrucât tânărul prezenta halenă alcoolică și avea un comportament specific unei persoane ce a consumat băuturi alcoolice, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la Spitalul Siret, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge la interval de o oră, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Totodată, s-a procedat la verificarea în bazele de date ale Poliției Române a șoferului ocazie cu care a rezultat faptul că nu posedă permis de conducere valabil pentru nicio categorie.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere valabil pentru nicio categorie” și ”conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.

În urma probatoriului administrat, la data de 01.08.2021, la ora 04.30, organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți au dispus reținerea pentru 24 de ore a suspectului, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

*        

Polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Salcea fiind pe raza localităţii Dumbrăveni în exercitarea atribuţiunilor de serviciu şi în acţiune pe linie de poliţie rutieră, au observat faptul că pe Drumul Naţional 29 se deplasează un autoturism, având informații că șoferul este sub influența băuturilor alcoolice.

Având în vedere informaţiile deţinute de lucrătorii subunităţii de poliţie cu privire la faptul că respectivul conducător auto nu deţine permis de conducere şi se află sub influenţa băuturilor alcoolice, prin punerea în funcţiune a semnalelor acustice şi luminoase ale autospecialei de poliţie, s-a procedat la oprirea autoturismului, pe raza comunei Dumbrăveni.

Cu ocazia opririi, la volanul autoturismului a fost recunoscut un bărbat de 47 ani din Dumbrăveni motiv pentru care i-au fost solicitate documentele personale şi cele ale vehiculului, în vederea stabilirii identităţii sale.

În momentul căutării documentelor în interiorul autovehiculului, șoferul a devenit agitat, a început să se manifeste recalcitrant fiind agresiv verbal şi gesticulând din mâini, având o atitudine de dispreţ la adresa lucrătorilor de poliţie, împrejurare în care a precizat că refuză să prezinte pentru control documentele solicitate.

Având în vedere acest lucru, s-a impus folosirea mijloacelor din dotare, respectiv cel în cauză a fost imobilizat şi încătuşat.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând o valoare de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat motiv pentru care a fost condus la U.P.U. Suceava unde i-au fost prelevate două mostre biologice de sânge necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.              Totodată, s-a procedat la verificarea bărbatului în bazele de date a Poliției Române ocazie cu care s-a constatat faptul că, cel în cauză nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Șoferul a fost sancţionat contraveţional cu amendă în cuantum de 435 lei, întrucât caroseria vehiculului era într-o stare avansată de degradare, iar ca măsură complementară s-a dispus reţinerea certificatului de înmatriculare fiindu-i eliberată o dovadă cu drept de circulaţie 15 zile.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere” şi „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe”, cercetările fiind continuate de lucrătorii Poliţiei Oraşului Salcea.

*

În timp ce acționau pe raza comunei Dărmănești, pe un drum comunal neclasificat, polițiștii au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism.

În momentul în care agentul de poliție s-a îndreptat către autoturism, o persoană de sex masculin a coborât de la volan și a luat-o la fugă, fapt pentru care s-a procedat la urmărirea sa aproximativ 100 metri, fiind ajuns și imobilizat prin încătușare. S-a stabilit că acesta este un bărbat de 41 ani domiciliat în satul Pătrăuți. Totodată s-a stabilit că nu posedă permis de conducere. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea  infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, urmând a fi soluționat procedural.

*

Tot sâmbătă, patrula de siguranță publică aflată în serviciul de patrulare, în jurul orei 14:15, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe zona de competență, au observat un autoturism marca Ford, autoturism ce se deplasa pe strada Ștefan cel Mare din mun. Rădăuți, ulterior pe strada Libertății.

Întrucât existau informații că șoferul autoturismului ar conduce sub influența alcoolului, acesta a fost oprit folosindu-se semnalele acustice și luminoase ale autospecialei de poliție, pe str. Libertății. S-a procedat la legitimarea conducătorului auto și s-a constatat faptul că acesta este un bărbat de 41 ani din Rădăuți, care se afla singur în autoturism. 

Întrucât emana halenă alcoolică, acesta a fost condus la sediul Poliției Mun. Rădăuți, unde a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii  infracțiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influența alcoolului ”.

*

Echipajul de poliție rutieră cadrul Poliției mun. Câmpulug Moldovenesc, Compartimentul Rutier,  pe str. Bradului din mun. Câmpulung Moldovenesc, l-a depistat pe un tânăr de 22 ani, din mun. Câmpulung Moldovenesc, în timp ce conducea autoturismul. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație alcoolică în valoare de 0, 45 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea determinării alcoolemiei. S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

*

Patrula de siguranţă publică din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza municipiului Rădăuți, a observat un autoturism care a plecat în trombă de pe str. Calea Bucovinei, urmărindu-l până pe str. Iacob Zadik, folosind semnalele luminoase și acustice.

În momentul interceptării, au identificat autoturismul în cauză, la volanul căruia se afla un tânăr de 20 ani, din comuna Dornești.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „conducere sub influența alcoolului”.

            Acțiunile pentru siguranța traficului rutier continuă, polițiștii rutieri fiind prezenți pe drumurile naționale din județul Suceava și pe toate arterele rutiere importante, pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor rutiere, având în vedere valorile mari de trafic care se înregistrează în această perioadă. 

            Poliţiştii le recomandă tuturor conducătorilor auto să manifeste prudenţă şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.

            Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

            Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.

            În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

            Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

            Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

About Author

ByB.P.