Home Sănătate O nouă premieră medicală la Spitalul Judetean Suceava

O nouă premieră medicală la Spitalul Judetean Suceava

by Fălticeni Online
0 comment

La Spitalul Judetean Suceava a fost efectuată, în premieră, o nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator.

Pacienta, în vârstă de 39 de ani, prezenta colici renale repetitive și hematurie intermitenta, provocate de un calcul renal (bazinetal ) de 2,1 centimetri. Femeia a fost externată după 5 zile, cu stare generală buna, vindecată.

Această tehnică de extragere a calculilor a mai fost realizată la Spitalul Judeţean în cadrul secției de urologie în anii precedenti, dar în mai mulți timpi operatori, de către medicii urologi Mardari Bogdan și Jurchis Irimie Ionut.

Prin realizarea acestei tehnici într-un singur timp operator scade numărul zilelor de spitalizare și al procedurilor necesare, creand un confort superior pacientului, ne-a informat conducerea Spitalului Judeţean Suceava.

Nefrolitotomia percutanată se efectuează doar în câteva centre universitare și clinici private din Romania.  

Spitalul Judeţean Suceava beneficiază de aparatura necesara pentru efectuarea unei astfel de interventii minim invazive.

Dr Filip Alexei, medic primar urolog :

“Nefrolitotomia percutanată reprezintă o intervenție chirurgicală minim invazivă, începând cu o incizie la piele de 1-2 cm, prin care medicul urolog va crea un tunel până în caile renale (bazinet), sub control radiologic și ecografic. Ulterior se introduce un instrument numit nefroscop, destinat spargerii pietrelor cu diametrul de peste 2 centimetri situate în rinichi și prin care se pot extrage fragmentele calcare.

Pacientul este scutit de intervenţia urologică clasică, reducându-se durata spitalizării (cicatrice minimă 1-2 cm, fata de incizia clasică de aproximativ 10 cm) și dureri postoperatorii minime. Intervenţia se desfășoară sub anestezie generală sau rahidiană.

Deși este o intervenție minim invazivă, fiind o operație de amploare, poate atrage după sine și posibile complicaţii, cele mai redutabile fiind infecţia urinară, care necesită antibioterapie și sângerare la nivelul rinichiului, care în proporţie de 0,3 % din cazuri poate duce și la extirparea rinichiului”, a precizat Dr. Filip Alexei, medic primar urolog.

Echipa operatorie a fost formată din medicii urologi Filip Alexei, Ilisei Andrei, Mitelea Radu, împreună cu asistentele de bloc operator Bumbu Ioana și Corocaescu Loredana, rahianestezia și monitorizarea funcţiilor vitale fiind asigurate de către medicul ATI Nistor Alina și asistenta Mariana Crihan.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705