Marți, 7 iunie 2022, au fost semnate primele contracte finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, selectate în cadrul apelului de proiecte ”Valul Renovării”.
Evenimentul a fost marcat public, la Palatul Victoria, în prezența premierului Nicolae Ciucă.
Proiectul de reabilitare și eficientizare termică a clădirii Primăriei Fălticeni, depus de administrația locală a municipiului Fălticeni, s-a aflat între cele șapte contracte de finanțare încheiate între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în valoare de peste 92 milioane de lei.
Cele 7 proiecte vizează reabilitarea și modernizarea unor unități de învățământ şi primării, creşterea eficienţei energetice și eficientizare termică a unor sedii administrative.
Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a fost invitat să participe la evenimentul organizat de Guvernul României. Acesta a semnat contractul pentru finanțarea proiectului alături de ministrul Cseke Attila.
Proiectul depus de Primăria Fălticeni vizează renovarea integrală a clădirii monument, construită în jurul anului 1895, în timpul mandatului primarului Iorgu Radu, după planul arhitectului oraşului, Peceny.
Valoarea estimată a proiectului este de peste 6,7 miloane de lei, fonduri necesare pentru consolidarea seismică și renovare energetică.
“Am semnat, în prezența primului ministru al României, domnul Nicolae Ciucă și ministrului dezvoltării regionale, domnul Cseke Attila, primele contracte pe bani europeni prin PNRR. Suntem, ca de obicei, printre primii din țară! Mulțumiri colegilor din primărie pentru efort și implicare! Fălticeniul se dezvoltă!
Au fost șapte contracte alese pentru cele mai bune proiecte care nu au nici un fel de problemă legată de eventuale clarificări sau alte probleme de natură tehnică. A fost un moment important deoarece s-a dorit să se dea un semnal că se pot accesa bani europeni prin PNRR dacă primarii și echipele lor își fac treaba bine.
Trebuie remarcat faptul că este pentru prima dată când semnez un contract la două luni de la depunerea proiectului. Cel puțin pentru mine, de zece ani de când sunt primar este un record. La două luni de la depunerea unui proiect pe fonduri europene am semnat contractul de finanțare și asta pentru că și Guvernul și Ministerul Dezvoltării s-au organizat admirabil.
Mă bucur că am reușit să obținem această finanțare pentru reabilitarea primăriei, o investiție pe care mi-am dorit-o de foarte mult timp. Până acum nu am identificat o sursă de finanțare externă prin care să putem accesa un proiect. Suma necesară era prea mare să o asigurăm de la bugetul local și ne bucurăm că putem să facem această investiție. Și ne bucurăm că putem să facem acest lucru prin PNRR. Și fără falsă modestie, mă bucur sincer că municipiul Fălticeni a stat astăzi la masa campionilor alături de ceilalți colegi primari cu cele mai bune și cele mai solide proiecte depuse.”, a transmis primarul Cătălin Coman pe contul său de socializare.
”Am invitat la Palatul Victoria reprezentanți ai autorităților din teritoriu să semneze, împreună cu domnul ministru Cseke, finanțarea proiectelor de creștere a eficienței energetice pentru obiective publice locale.
Este semnalul susținerii pe care Guvernul României o acordă comunităților locale, aflate cel mai aproape de cetățeni. Avem nevoie de un parteneriat strâns pentru ca resursele europene să ajungă la comunități, la români.
Felicit primăriile și consiliul județean care au semnat, azi, contractele prin care primesc finanțare.
Însă, asemenea lor, alte 1430 de proiecte din toată țara vor avea la dispoziție peste 2,4 miliarde de euro, din PNRR și din surse naționale, pentru reabilitarea blocurilor de locuințe și a școlilor, unităților sanitare, clădirilor publice din toată țara”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Prim-ministrul a adăugat că acest apel de proiecte este desfășurat total transparent, în sistem digital, oferind șanse egale de finanțare tuturor comunităților locale, indiferent de regiune sau de apartenența politică a primarului, iar cetățenilor, posibilitatea de a vedea cum sunt alocate fondurile publice naționale și europene.
”Susțin cu fermitate extinderea acestui model de bune practici în administrația centrală. Transparența și responsabilitatea în serviciul public sunt baza recâștigării încrederii românilor”, a adăugat premierul.
”De la punerea în transparență a ghidului solicitantului acum mai puțin de patru luni am ajuns, într-un timp record, la semnarea contractelor. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, a pus la dispoziția autorităților locale proceduri transparente și o platformă digitală pentru depunerea cererilor de finanțare, care au asigurat o procedură expeditivă. Felicit autoritățile locale pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. În curând vom vedea primele clădiri care intră în renovare”, a declarat Cseke Attila.
În perioada 1 aprilie 2022 – 30 mai 2022, au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, care vor beneficia de finanțare de 2,4 miliarde de euro pentru a asigura tranziția către un fond construit verde și rezilient.