În perioada 5-25 iunie 2022, 14 elevi de la clasele a XI-a, profil Servicii, specializarea Tehnician în hotelărie și două cadre didactice însoțitoare au participat la al doilea flux al proiectului Erasmus+, acțiunea cheie KA1: „Tehnologiile IT în specializările VET”, nr. proiect: 2020-1-RO01-KA102-078817, care s-a derulat în Granada, Spania.
Acesta a venit ca o continuare a primului flux al proiectului curent, care s-a derulat în septembrie-octombrie anul trecut, prin care elevii de la specializarea matematică-informatică au aflat cum pot proiecta și folosi soluții informatice pentru gestionarea activităților specifice din domeniul hotelier și penntru promovarea turismului.
Acum a venit rândul elevilor de la specializările din domeniul hotelier să lucreze efectiv în companii de profil, utilizând cele mai moderne mijloace de gestiune a resurselor specifice, în timpul programului de lucru.
Elevii au efectuat un stagiu de pregătire practică în patru unități hoteliere de 4 și 3 stele. Acesta a cuprins activități specifice în domeniul hotelier – recepție clienți, curățenie în camere și spațiile hoteliere comune, catering și servirea meselor, bucătărie, gestiunea activităților hoteliere, servicii de consiliere pentru turiști.
Participanţii, care au beneficiat de cursuri de pregătire on-line și față în față pentru limba engleză, limba spaniolă, comportament profesional și pregătire culturală, au avut ocazia să-și testeze cunoștințele dobândite anterior într-un context de muncă în cadru real, în instituții hoteliere de rang superior, dintr-o zonă cunoscută ca destinație turistică de top pentru Spania. La acestea s-au adăugat abilități și deprinderi noi, rezultate din activitatea de lucrător hotelier, respectând cele mai înalte standarde profesionale și de securitate în muncă.

„A fost o experiență mai mult decât interesantă, care ne-a deschis noi orizonturi pentru viitorul nostru pe piața muncii. Dacă după terminarea liceului voi căuta un loc de muncă în turism, faptul că am făcut practică într-un asemenea loc va fi primul lucru pe care îl voi menționa în cererea mea de angajare”, a declarat una dintre participantele la stagiul de formare.
Elevii au primit o recunoaștere a competențelor, abilităților și atitudinilor dobândite, sub forma documentului Europass, la care s-au adăugat competențele de utilizare a limbilor strâine – engleza, ca limbă de comunicare pentru proiect și spaniola, limba oficială a țării gazdă, de lucru în echipă, de gestionare a timpului, a resurselor personale și financiare, a emoțiilor…
În orele din afara programului și în zilele libere, împreună cu profesorii însoțitori, elevii au vizitat orașul și zona, aflând mai multe despre istoria, civilizația, tradițiile Spaniei, inclusiv cele culinare și muzica locală, mobilitatea având loc în perioada serbărilor anuale ale orașului.
Amânat de mai multe ori, din cauza restricțiilor, stagiul de practică a fost un real succes. Deși elevii s-au întors din Spania la sfârșitul anului școlar, deja au realizat predarea ștafetei și schimbul de informații specifice cu cei de clasa a X-a, care se pregătesc pentru derularea unui flux similar de pregătire, în septembrie. De asemenea, se înregistrează în rândul elevilor de clasa a IX-a un interes deosebit pentru o experiență similară, care va debuta anul școlar viitor.
Prin obținerea acreditării pentru proiecte de mobilitate a elevilor – componenta formare profesională (VET) și a finanțării pentru exercițiul bugetar în curs, acțiunile de formare a elevilor vor continua, cuprinzând atât elevi din domeniul Turism și alimentație, cât și Matematică-Informatică și Industrie alimentară.
