Home Local Ministerul Dezvoltării a dat startul programului guvernamental de construire a creşelor verzi. Prima investiţie este realizată la Fălticeni

Ministerul Dezvoltării a dat startul programului guvernamental de construire a creşelor verzi. Prima investiţie este realizată la Fălticeni

by A.S.
0 comment

Joi, 18 august 2022, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a fost prezent la Fălticeni, unde a participat la demararea lucrărilor pentru prima creșă construită de Ministerul Dezvoltării, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul, derulat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), are o valoare de circa 11 milioane de lei, iar teremnul de realizare este de 12 luni. Constructorul crede însă că investiția va fi finalizată până la data de 20 decembrie 2022.

Primarul Cătălin Coman a precizat că proiectul de construcţie a unei creşe este foarte important pentru municipiul Fălticeni, iar municipalitatea a făcut toate demersurile pentru ca această invetiţie să fie realizată.  

Principalele funcţiuni ale construcţiei, cu dotările şi echipamentele aferente sunt: sală multifuncţională, dormitoare, săli de joacă, cabinet medical, bucătărie, spălătorie, spaţiu pentru servit masa, grupuri sanitare (inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi), grup electrogen, instalaţii de stingere incendiu, centrale termice pe gaz metan, încălzire în pardoseală, sistem de climatizare aer, sistem de ventilare pentru aer proaspăt, sistem de control acces, sistem de televiziune cu circuit închis, sistem antiefracţie, instalaţie de panouri solare, sistem fotovoltaic, locuri de parcare.  

La deschiderea şantierului noii creşe de la Fălticeni au fost prezente autorităţile locale – primarul Cătălin Coman şi consilierii locali, autorităţile judeţene – prefectul Alexandru Moldovan, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur şi vicepreşedinţii Vasile Tofan şi Neculai Barbă, senatorii Ioan Stan şi George Mîndruţă, fostul ministru al culturii Bogdan Ghiorghiu, precum şi directorul CNI, Manuela Pătrășcoiu.

Este primul şantier care deschide construcţia de creşe verzi în România.

GALERIE FOTO – DESCHIDEREA ŞANTIERULUI DE LA FĂLTICENI

Sunt aprobate, cu indicatori tehnico-economici, 110 astfel de construcţii, în toată România, din care 21, între care şi Fălticeniul, au deja contract de execuţie de lucrări. În următoarele săptămâni vor demara lucrările şi la celelalte 20 de creşe (creşe mici, creşe medii, creşe mari).

Cel puţin 64 de creşe vor începe prin finanţare PNRR, inclusiv cea de la Fălticeni, ceea ce înseamnă finanţare europeană şi finanţare de la bugetul de stat. Utilităţile vor putea fi decontate din PNRR, ceea ce de la bugetul de stat era obligaţie în sarcina autorităţilor locale. Autoritatea locală vine doar cu terenul pus la dispoziţie, toate celelalte lucrări vor fi decontate prin PNRR.

Fălticeniul a fost printre primele autorităţi locale care au încheiat contracte de finanţare prin PNRR, pe eficienţa energetică a clădirilor. De asemenea, Fălticeniul a avut prima plată pe PNRR a României, la începutul lunii august, pentru serviciile de proiectare.  

VIDEO – Deschiderea şantierului primei creşe în cadrul programului naţional al Ministerului Dezvoltării

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705