Home Fălticeniul de altădată Statuia scriitorului Mihail Sadoveanu, de la Fălticeni, a fost turnată din bronzul statuii lui Stalin!

Statuia scriitorului Mihail Sadoveanu, de la Fălticeni, a fost turnată din bronzul statuii lui Stalin!

by Fălticeni Online
0 comment

Statuia lui Mihail Sadoveanu din Fălticeni, opera maestrului Ion Irimescu, a fost turnată în bronz prin topirea statuii lui Stalin! Această informaţie inedită apare într-un material al prof. univ. dr Mihai Iacobescu, publicat în volumul realizat de profesorul univ dr Gh Buzatu, „Nicolae Ceauşescu – biografii paralele, stenograme, agende, cuvântări secrete, dosare inedite, procesul şi execuţia”.

Textul a apărut în aceste zile şi în mediul online, pe pagina ziaristionline.ro.

Mihai Iacobescu prezintă cititorilor o mărturisire a maestrului Ion Irimescu, legată de întâlnirea pe care a avut-o cu Nicolae Ceauşescu, în anul 1975, la câteva zile după ce la Fălticeni a fost inaugurat muzeul care-i poartă numele.

La acea întâlnire, Ion Irimescu a vorbit cu Ceauşescu despre dorinţa sa de a realiza o statuie în a scriitorului Mihail Sadoveanu, care să fie amplasată în Fălticeni.

Nu avea însă cantitatea de bronz necesară. A doua zi, Ion Irimescu a primit, la atelierul său din Bucureşti, statuia lui Stalin, demolată din Piaţa Aviatorilor în anul 1962, care era depozitată în subsolurile Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Citeşte:

Cum l-a topit Ceausescu pe Stalin in statuia lui Sadoveanu de la Falticeni dupa o intalnire privata cu Ion Irimescu

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online