Home Fălticeniul de altădată Statuia scriitorului Mihail Sadoveanu, de la Fălticeni, a fost turnată din bronzul statuii lui Stalin!

Statuia scriitorului Mihail Sadoveanu, de la Fălticeni, a fost turnată din bronzul statuii lui Stalin!

by A.S.
0 comment

Statuia lui Mihail Sadoveanu din Fălticeni, opera maestrului Ion Irimescu, a fost turnată în bronz prin topirea statuii lui Stalin! Această informaţie inedită apare într-un material al prof. univ. dr Mihai Iacobescu, publicat în volumul realizat de profesorul univ dr Gh Buzatu, „Nicolae Ceauşescu – biografii paralele, stenograme, agende, cuvântări secrete, dosare inedite, procesul şi execuţia”.

Textul a apărut în aceste zile şi în mediul online, pe pagina ziaristionline.ro.

Mihai Iacobescu prezintă cititorilor o mărturisire a maestrului Ion Irimescu, legată de întâlnirea pe care a avut-o cu Nicolae Ceauşescu, în anul 1975, la câteva zile după ce la Fălticeni a fost inaugurat muzeul care-i poartă numele.

La acea întâlnire, Ion Irimescu a vorbit cu Ceauşescu despre dorinţa sa de a realiza o statuie în a scriitorului Mihail Sadoveanu, care să fie amplasată în Fălticeni.

Nu avea însă cantitatea de bronz necesară. A doua zi, Ion Irimescu a primit, la atelierul său din Bucureşti, statuia lui Stalin, demolată din Piaţa Aviatorilor în anul 1962, care era depozitată în subsolurile Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Citeşte:

Cum l-a topit Ceausescu pe Stalin in statuia lui Sadoveanu de la Falticeni dupa o intalnire privata cu Ion Irimescu

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705