Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

În cadrul Spitalului Judeţean Suceava, echipa secţiei de Urologie a realizat, cu succes, în premieră pentru judetul Suceava, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Judeţean Suceava, pe care îl redăm mai jos.

De această intervenţie chirurgicală a beneficiat, în luna august, un pacient în vârstă de 67 de ani  din comuna Stroiesti, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată (stadiul IIB), în urma efectuării unei puncţii de prostată şi prezentând un nivel seric PSA (antigen specific prostatei) crescut.

Rezultatele postoperatorii au fost favorabile şi pacientul s-a externat cu plaga vindecată la 1 săptămână, la 3 săptămâni prezentând micţiuni fizologice, fără a mai necesita tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ.

Prostatectomia radicală este tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostată, care este o afecţiune des întâlnită la bărbaţi şi este a doua cauză de deces, după cancerul de plămâni. Unul din zece bărbaţi din Europa este afectat de acest tip de cancer.

Prostatectomia radicală  reprezinta extirparea in totalitate a prostatei in bloc cu veziculele seminale, tesutul celulo-grasos periprostatic si ganglionii limfatici urmat de anastomoza vezico-uretrala. Este optiunea fundamentala pentru pacientii aflati in stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranta lunga de viata si status biologic bun.

Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie.

Există mai multe tipuri de prostatectomie radicală:

Prostatectomia clasică –  este metoda tradiţională şi implică realizarea unei incizii în partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatică.

Prostatectomia laparoscopică – chirurgul face  mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o cameră ataşată, precum şi instrumentele chirurgicale.

Prostatectomia asistată robotic – asemănătoare celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii în abdomen, însă intervenţia chirurgicală va fi realizată cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sângerare, infecţii, tromboza venoasă profundă şi trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinatate, incontinenţa urinară prin lezarea sfincterului, disfuncţie erectilă.

Majoritatea pacienţilor pot prezenta incontinenţa urinară. Multi dintre ei au un control foarte bun imediat dupa scoaterea cateterului uretro-vezical, în schimb alţii vor pierde urina timp de câteva săptămâni. Cei mai mulţi vor avea un control urinar bun dupa 6-12 săptămâni postoperator.

Din echipa medicală au făcut parte Dr. Filip Alexei – medic primar urolog, Dr. Ilisei Andrei -medic urolog şi asistenta de bloc operator Bumbu Ioana. Intervenţia a fosr efectuată sub anestezie generală: Dr Barbunc Dănuţ -medic primar ATI şi asistenta Adochiţei Aura.

”Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază, datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Spitalul Judetean Suceava, de un act medical complex pentru care, până acum, erau îndrumați spre clinicile universitare, fiind cunoscut faptul că suportul familiei şi prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului”, a declarat doctorul Filip Alexei.

Conducerea Spitalului Judeţean Suceava, împreună cu Consiliul Judeţean, a făcut şi va face tot ce este necesar pentru îmbunătăţirea actului medical atât prin susţinerea şi formarea continuă a personalului medical cât şi prin asigurarea celor mai bune condiţii de spitalizare.

About Author

ByB.P.