Centenar Eugen Dimitriu. Duminică, 1 octombrie 2023, ora 12.00, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.

Potrivit legislației în vigoare, doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot utiliza anumite articole pirotehnice, respectiv doar pe cele ce prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil.

Cei ce nu respectă regulile privind deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice pot fi sancționați cu amenzi de până la 7.500 de lei.

Ținând cont de faptul că sărbătorile de iarnă se apropie, iar accesul la materialele pirotehnice e facil, unele dintre acestea vânzându-se acum inclusiv online, ne-am gândit să reamintim care sunt regulile folosirii lor.

În același timp, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, Poliția Română a demarat recent o acțiune națională de control.

Persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment din categoria 1 și P1, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil: focuri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti, bobiţe explozive.

Celelalte categorii de materiale pirotehnice, respectiv cele ce fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate.

Persoanele care îndeplinesc condiția vârstei minime pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, potrivit Legii nr. 126/1995, “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”, dar nu și în următoarele situații:

între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;

la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Persoanele fizice sau juridice care nu respectă limitările din lista de mai sus riscă, conform legii, amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Tot Legea nr. 126/1995 prevede și că sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind distribuire și utilizarea materialelor pirotehnice pot fi aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti.

Persoanele deranjate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice pot reclama folosirea abuzivă a acestora direct la poliție.

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: