Autorităţile sanitar-veterinare ale judeţului Suceava sunt în alertă după confirmarea unui focar de influenţă aviară depistat la lebede găsite moarte pe un iaz din Fălticeni.
În ultimele zile au fost semnalate mai multe cazuri de lebede găsite moarte.
Comitetul Local de Combatere a Bolilor Suceava a stabilit un plan de măsuri pentru eradicarea bolii.
Este ştiut că populaţia de lebede şi raţe sălbatice este una foarte bogată pe iazurile din zona Fălticeni.
În data de 3 ianuarie 2023, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a identificat genomul virusului influenței(gripei) aviare la 15 cadavre de lebădă de iarnă și un cadavru de rață sălbatica, în Fondul de Vânătoare 63 zona infectată,(zona iazului Acumularea Fălticeni 2 – la insulă).
S-au dispus și pus în aplicare planul de măsuri de protecție referitoare la influența aviară înalt patogenă H5N1, corespunzator cazului de influentă aviară din fondul de vânătoare nr.63 Fălticeni.
S-a instituit zona de restricție sanitară veterinară/ zona infectată, cu o rază minimă de 10 km.care cuprinde si celelalte iazuri/acumulari de apa din zona municipiului Fălticeni.
Măsuri aplicate:
• Circulatia pasarilor domestice sau a altor pasari captive din exploatatiile nonprofesionale in care sunt tinute este interzisa;
• Se intezice organizarea de targuri, piete, expozitii si orice activitati de colectare si dispersare a pasarilor domestice sau a altor pasari captive;
• Este interzisa vanarea pasarilor salbatice sau capturarea lor din salbaticie, doar daca nu a fost autorizata de autoritatea veterinara pentru scopuri specifice;
• Hranirea pasarilor salbatice este restrictionata, aceasta activitate intrand in sarcina gestionarilor fondurilor cinegetice din zona infectata, respectiv a reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate – Suceava, cu respectarea stricta a conditiilor de biosecuritate;
Reprezentantii Unitatilor Administrativ Teritoriale din zona de restrictie sanitara veterinara, zona infectata, vor desfasura campanii de informare a locuitorilor/proprietarilor de pasari din localitatile inscrise in zona infectata asupra cazurilor de boala.
De asemenea vor desfasura activitati de monitorizare si sesizare catre Politia Locala, IPJ Suceava si Inspectoratul de Jandarmi Judetean Suceava a situatiilor in care se constata nerespectarea masurilor dispuse, si vor efectua activitati de patrulare in zona infectata, in zona iazului Acumularea Falticeni 2 si celelalte iazuri de pe raul Somuz aflate in zona de restrictie de 10 km.
Gestionarii fondurilor cinegetice din zona infectata – FV 63 Falticeni si FV 62 Rotopanesti – gestionar AJVPS Suceava, si reprezentantii Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate – serviciul teritorial Suceava, vor desfasura activitati de monitorizare si patrulare in zona infectata, de informare si instruire a vanatorilor si personalului propriu, prin dispunere de masuri organizatorice si dotarea personalului cu echipament de protectie.
Populatia judetului Suceava va fi informata privind obligativitatea de a nu avea contact cu pasarile salbatice, cu cadavrele de pasari salbatice si cu pasarile ce prezinta semne de boala, de a nu introduce in exploatatii/proprietati pasari salbatice cu semne de boala, epuizate, accidentate.
Influenţa aviară, cunoscută şi sub denumirea de gripă aviară sau pestă aviară, este o boala virala contagioasa pentru păsările domestice şi sălbatice.
Virusurile influenţei aviare înalt patogene (HPAI), provoacă o boală extrem de gravă caracterizată printr-o infecţie generalizată a păsărilor de curte si sălbatice contaminate şi o mortalitate foarte ridicată (putând merge până la 100%) în cadrul efectivului;
Perioada de incubaţie variază în funcţie de tulpina virusului şi de gazdă.
În general, se citează o perioada de incubatie de cinci – şase zile; cu toate acestea, limita pentru păsări variază de la câteva ore până la aproximativ şapte zile.
La lebede semnele clinice sunt reprezentate de congestia mucoasei oculare si jetaj seros (secretii seroase la nivelul orificiilor nazale). In cazurile cu evoluţie mai îndelungata poate aparea o descuamare a tegumentului ciocului. Atât la lebede cat si la gaste sunt evidente abaterea, semnele nervoase, respectiv torticollis(rasucirea gatului), tremurături ale capului si gatului, abatere, horiplumatie(pene zburlite) .
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precizează:
Toți cetățenii să fie informati și să constientizeze aspectele privind gravitatea bolii ,rata ridicata a mortalității de până la 100% ,precum și obligația de a anunța medicului veterinar din localitate/comună orice comportament anormal al păsărilor deținute în gospodărie,precum și orice caz de mortalitate intervenit la acestea.