Home Local Măsuri de securitate sanitar-veterinară în gospodăriile din zona iazurilor în urma confirmării gripei aviare la lebede

Măsuri de securitate sanitar-veterinară în gospodăriile din zona iazurilor în urma confirmării gripei aviare la lebede

by A.S.
0 comment

În contextul confirmării focarului de gripă aviară la lebedele şi raţele care iernează pe iazurile din Fălticeni, la nivel local sunt puse în aplicare măsurile stabilite de autorităţile sanitar veterinare.

Una dintre măsuri interzice circulaţia păsărilor domestice în afara gospodăriilor populaţiei. Se urmăreşte astfel evitarea contactului cu păsările sălbatice care populează zona.

Fălticenenii sunt sfătuiţi să semnaleze Poliției Locale, situaţiile în care sunt constatate cazuri de păsări moarte în gospodării (telefon 0757026440 – Poliţia Locală).

A fost instituită o zonă de restricție sanitară veterinară pe o rază de 10 kilometri care cuprinde localități din următoarele unități administrative: Fălticeni, Rădășeni, Horodniceni, Baia, Fântâna Mare, Vadu Moldovei, Preutești, Vulturești, Bunești, Hârtop, Bogdănești, Cornu Luncii.

În zona iazurilor de pe râul Șomuz aflate în zona de restricție de 10 kilometri este interzisă desfășurarea de activități recreative pentru a se limita contactul cu păsările sălbatice.

Autoritățile vor organiza activități de patrulare și de informare a populației privind obligativitatea de a nu avea contact cu păsările sălbatice, cu cadavrele de păsări sălbatice și cu păsările care prezintă semne de boală, de a nu introduce în propriile gospodării păsări sălbatice, epuizate, accidentate.

Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A ale virului gripal. Toate păsările sunt susceptibile la această infecție, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele.

Transmiterea infecției la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave și produsele patologice eliminate de acestea cât și cu cadavrele lor.

Boala la om se manifestă cu febră peste 38 de grade, tuse, dificultate în respirație, dureri musculare și ale globilor oculari. În cazul apariției acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicația.

Masuri de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației

Recomandări ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava:

Evitarea contactului direct cu dejecţiile şi cadavrele păsărilor.

Cumpărarea cărnii de pasăre şi a ouălor numai de la unităţile autorizate.

Evitarea consumului de carne, sânge şi ouă crude sau insuficient prelucrate termic.

Spălarea şi dezinfecţia ouălor.

Evitarea contactului între carnea crudă şi cea preparată termic, precum şi cu alte alimente care sunt gata de consum.

Spălarea mâinilor cu apă şi săpun cât mai des – reduce considerabil riscul de îmbolnăvire,

Evitarea deplasărilor în zonele în care se suspicionează prezenţa cazurilor de gripă aviară.

Urmărirea stării de sănătate, timp de 10 zile, de la contactul cu păsări posibil infectate.

Purtarea echipamentelor de protecţie de către lucrătorii implicaţi în îngrijirea, prelucrarea şi distrugerea populaţiilor de păsări.

Vaccinarea antigripală este importantă, putând reduce posibilitatea infecţiei la om.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705