Home Local Unirea acasă, la Fălticeni

Unirea acasă, la Fălticeni

by Rusu Lenuţa
0 comment

Pentru a putea vorbi despre sentimentele înălțătoare, despre momentele de bucurie sfântă care au însuflețit inimile locuitorilor din orașul Fălticeni odată cu înfăptuirea Marii Uniri, nu pot să nu fac, mai întâi, un scurt popas în anul de la Dumnezeu 1859, când Moldova, scumpa noastră Moldovă și-a unit destinul cu Țara Românească.

Alexandru Ioan Cuza fusese ales domnitor în data de 5 ianuarie 1859 și bucuria a fost cu atât mai înălțătoare, deoarece, în sfârșit țara noastră era condusă de un om căruia îi păsa și de cei care încălțau opincile.

La Fălticeni Hora Unirii s-a întins de la Biserica Adormirea până în centru, oamenii bucurându-se laolaltă, indiferent de statutul social. Un lucru demn de menționat este acela că domnitorul Al. I. Cuza a fost la Fălticeni în anii 1860 și 1864, când a vizitat și biserica Adormirea.

Cu acest prilej, Toader Grumăzescu, primarul comunei Rădășeni, însoțit de un pâlc de tineri îmbrăcați în port tradițional moldovenesc, călări pe cai albi de o frumusețe aparte, l-a întâmpinat pe domnitor în piața Adormirea, unde se adunase multă lume. Când a strigat: ,,Să trăiești, Măria Ta!’’, Al. I. Cuza l-a întrebat: ,,Ce faci, Toadere?’’, deoarece îl știa pe primar de când acesta fusese la Ruginoasa (1860), să-l ure de Anul Nou pe îndrăgitul domnitor. Cuza avea memoria chipurilor și a numelor.[1]

Înfăptuirea Marii Uniri a fost un moment de mare bucurie la Fălticeni. Mulți oameni din oraș și din împrejurimi își dăduseră viața în timpul Primului Război Mondial, iar împlinirea acestui obiectiv istoric demonstra că jertfa lor nu a fost zadarnică.

În data de 27 ianuarie la biserica Adormirea din Fălticeni a avut loc un Te-Deum susținut de preotul protopop, alături de alți 10 preoți, deoarece se luase hotărârea la nivel național ca în acea zi să-i fie aduse mulțumiri lui Dumnezeu pentru înfăptuirea acestui deziderat istoric, de cotitură în destinul nației noastre. La slujba emoționantă au participat și autoritățile locale, atât cele civile, cât și cele militare, dar și jandarmeria, boieri, negustori, țărani, oameni de rând.

Armata era reprezentată de o companie din Regimentul 16 Infanterie care a avut un rol hotărâtor în bătăliile din timpul Primului Război Mondial. Drapelul purtat de soldați făcea pe mulți să lăcrimeze. De asemenea, școlari îmbrăcați de sărbătoare purtau același drapel în mâini. La finalul slujbei, protopopul ținu o cuvântare înălțătoare, alegându-și cu emoție cuvintele.

Din partea Tribunalului vorbi Nicu Gane, subliniind importanța acestor momente în istoria neamului nostru. Maiorul Popovici se adresă armatei, ca mai apoi muzica militară să intoneze Imnul regal. Într-un glas, soldații au strigat: ,,Ura! Ura! Ura!’’

De această dată ofițerii au luat masa de prânz împreună cu soldații, la Cazarmă, împărtășindu-și bucuria și strângându-și mâinile. Negustorii au închinat în fața tuturor pâinea și sarea, când la un moment dat, 20 de tineri entuziaști, îmbrăcați în straie populare au pornit hora. Dacă au curs lacrimi, lacrimile erau de fericire. Bogat sau sărac, tânăr sau bătrân, toți s-au prins în Hora Unirii scrisă de  Alecsandri.

Pentru balul care urma să aibă loc seara, a fost adusă muzică tocmai de la Botoșani. Până spre dimineață au răsunat străzile orașului de cântece pline de patriotism.[2]

,,Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inima română,

Să jucăm hora frăției

Pe pământul României!’’


[1] Eugen Dimitriu, Lumini fălticenene, vol. II;

[2] Vasile Nistoreasa, Monografia Fălticeni – repere în timp (articol publicat de Sofia Cocea în ziarul ,,Steaua Dunării’’).

You may also like

Lasă un răspuns

[script_100]

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705