Considerat unul dintre cei mai apreciați prozatori ai epocii sale, Nicu Gane s-a născut în Fălticeni, în ziua de 1 februarie a anului 1838, descendent al unei vechi familii boierești. După terminarea școlii primare, la Fălticeni, și-a continuat studiile la Iași, la pensionul lui Louis Jordan.
La Fălticeni a avut însărcinări în magistratură și administrație: judecător la Suceava, prefect la Suceava și Dorohoi, membru al Curții de Apel din Focșani și apoi la Iași.
A fost de mai multe ori primar de Iașului. Ca om politic, junimist apoi liberal, a ocupat funcții importante în stat. A fost membru al Academiei Române. S-a stins din viață la Iași, la vârsta de 78 de ani, pe 16 aprilie 1916, fiindu-i organizate funeralii naționale.
În literatura română a fost cunoscut ca poet, prozator, memorialist, eseist, traducător. Opera sa abordează subiecte inspirate din trecutul istoric, din viața rustică, folclor, caracterizată prin farmecul povestiirii simple, “cu folosirea unei limbi românești lipsite de pedantism, cu expresii și cuvinte populare”, așa cum precizează scriitorul Eugen Dimitriu în recentul “Dicționar al personalităților fălticenene”.
La 1 aprilie 1923, prin aprobarea Ministerului Instrucţiunii publice, Gimnaziul “Alecu Donici” din Fălticeni a fost ridicat la rangul de Liceu, primind numele scriitorului Nicu Gane.
