Polițiștii suceveni desfășoară în perioada până pe data de 5 mai, campania de prevenire „Sărbători în siguranţă”.
Campania are ca scop prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și a celor cu violență, în special în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale dar și a minivacanței de 1 Mai. Totodată, se urmărește prevenirea actelor ilicite de comerț și siguranța consumatorului, fiind desfășurate activități de informare și control în piețe, târguri și la unitățile economice care comercializează produse specifice acestei perioade.
În preajma sărbătorilor, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuinţele pe care le găsesc descuiate.
Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le introduceţi în casă!
Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, ca să nu trădeze că sunt singuri în casă!
Furturile din locuinţe: Pe unde intră hoţii ? Pe uşa deschisă!
Poate suna incredibil, dar se intamplă frecvent: de multe ori, hoţii intră pe uşă sau fereastra lasată deschisă.
În mediul urban, hoţii vizează locuinţe din zonele intens populate, iar in mediul rural, locuinţe izolate. Ce a disparut in urma spargerilor? Banii sunt, indiscutabil, pe primul loc, urmaţi de aparatura electronică, telefoanele mobile şi, abia pe locul patru, bijuteriile. În cazul unui furt, pagubele sunt mari, atât în urma dispariţiei de bunuri, dar şi a vandalizării locuinţei.
Folosiţi eficient interfonul! Dacă nu sunteţi atenţi, s-ar putea să deschideţi unui hoţ! Nu vă lăsaţi convinşi de diverse motive sau calităţi pe care persoana respectivă spune că le are: de la poştă, de la citit contoare, reclame etc. Persoanele care au cu adevărat treabă în bloc, au cartelă de acces! Ceilalţi nu au de ce să intre! Şi nu ezitaţi să întrebaţi la cine se duc persoanele care intră împreună cu dumneavoastră în bloc, profitând de faptul că s-a deschis uşa, ori cel puţin fiţi atenţi unde se duc!
Facem încă o dată apel la cetăţeni să manifeste responsabilitate şi să adopte reguli minime de prevenire a victimizării:
Asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; montaţi un interfon la intrarea în locuinţă; asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor;
Nu deschideţi uşa locuinţei persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea vă oferă spre vânzare produse tentante, pe care le puteţi considera a fi un chilipir;
Atenţie la persoanele pe care le primiţi în locuinţă. Acordaţi mare atenţie legitimării acestora şi nu vă încredeţi în cărţile de vizită pe care vi le prezintă. În situaţia în care locuiţi la bloc, persoanele care oferă diverse servicii ar trebui să fie însoţite de preşedintele sau de administratorul asociaţiei de proprietari/locatari;
Nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;
Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;
În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul.