Home Educație Proiectul  Erasmus+ „World of cuisine” a avut ultima întâlnire la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

Proiectul  Erasmus+ „World of cuisine” a avut ultima întâlnire la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

by Fălticeni Online
0 comment

Între 20 și 22 aprilie 2023 a avut loc ultima întâlnire de lucru din proiectul Erasmus Plus KA210 VET 2021-1-TR01-KA210-VET000029335  „A World Of Cuisine”, care face parte din Acțiunea cheie 2 – componenta formare profesională. 

Proiectul se va încheia în curând, după 16 luni de activități comune în domeniul gastronomiei. Este coordonat de Dr. Sadık Ahmet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, din Edirne, Turcia, cu participarea Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni și a Viesnīcu Biznesa Koledža din Riga, Letonia.  

Scopul acestui proiect este realizarea unui schimb de bune practici în domeniul turism și alimentație. Elevii din școlile partenere, cu specific gastronomie-alimentație publică, au aflat mai multe atât despre propria gastronomie, dar au adaptat și elemente specifice din țările partenere.

Pe baza acestei sinteze, s-au realizat activități inovative în crearea unor noi preparate culinare. S-au adaptat astfel concepte noi pe plan mondial, păstrând elementele locale și creând caracteristici culturale comune din diferite bucătării.

De asemenea, s-a realizat un schimb de experiență în privința tehnicilor culinare, a materiilor prime folosite și a gestionării afacerilor în domeniul alimentației publice – restaurante, cofetării, fast-food.

Activitățile derulate anterior au fost: un training pentru profesorii de specialitate în Turcia, despre inovația în artele culinare, un training pentru elevi și profesori în Letonia, pentru inovare în domeniul culinar și bucătăria creativă, workshopuri on-line, care s-au desfășurat în cele trei  țări, sub îndrumarea profesorilor participanți la proiect. Această sesiune de prezentare/demonstrație practică a meniurilor de tip fusion-cooking concepute de elevi, în România, a fost încununarea, și totodată evaluarea proiectului.

Activitățile au debutat joi, 20 aprilie, cu un workshop de gătit folosind cele mai noi metode și tehnici în domeni, pentru alegerea ingredientelor, preparare, prezentare și degustare a preparatelor culinare, susținut de chef Cristian Manta, de la „Mentori de gust”.

Cunoscut pentru activitatea sa în mai multe țări ale lumii, pentru emisiunile TV, acesta a încântat asistența, formată din participanții le proiect și personalul restaurantului „Dumbrava”, partener la desfășurarea evenimentului, cu explicațiile (în limba engleză), tehnicile și rețetele sale. A rezultat un meniu complet, echilibrat și… delicios, degustat împreună și foarte apreciat.

A doua zi au intrat în scenă cele trei echipe de elevi-bucătari (câte trei din Turcia, Letonia, și România). Pe parcursul a câteva ore, atmosfera a fost ca la emisiunile de profil de pe canalele culinare –  fiecare participant a gătit și prezentat câte 2 farfurii pentru: aperitiv, felul principal și desert. Rețetele au fost cele alese și prezentate în atelierele de lucru individuale și în workshopurile on-line, care s-au derulat, repsectiv, în decembrie 2022 și ianuarie-februarie 2023. A rezultat cea mai ispitiroare expoziție văzută vreodată într-un proiect, o expoziție culinară din care, după evaluarea preparatelor și fotografiile de grup, nu a mai rămas nimic … toate „exponatele” au fost degustate și apreciate la justa lor valoare…

Sâmbătă, oaspeții și însoțitorii lor au avut în program o scurtă excursie de documentare, care a început la Direcția Agricolă Suceava, unde a fost vizitată piața volantă a producătorilor tradiționali. S-au vizitat apoi Cetatea de Scaun și Muzeul Satului Bucovinean, câteva cofetării și standuri cu produse culinare de la Iulius Mall. În încheiere, participanții au avut ocazia să deguste și să aprecieze un meniu format din preparate traditionale românești: aperitive (zacuscă, salată de vinete și fasole bătută), ciorba răsăuțeană, sarmale și papanași.

S-a realizat astfel o îmbinare a elementelor specifice artei culinare din Turcia, România și Letonia, de la studiul obiceiurilor culinare la importanța serviciilor de alimentație publică în economia turismului.

Proiectul vine în completarea activităților curente ale Colegiului „Vasile Lovinescu” în domeniul schimburilor profesionale și culturale cu instituții implicate în procesul de educație și formare la nivel european.  

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705