Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: Vineri, 29 septembrie 2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru remedierea unor defecțiuni pe str. Pleșești Gane.

În această săptămână debutează manifestările din cadrul programului “Zilele Culturii Fălticenene”.

Luni, 5 iunie, la ora 18.00, sala de spectacole a Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” va găzdui Concertul cameral “CANTEMIR 300”, susținut de de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga.   

Eveniment este inclus în turneul național de recitaluri camerale organizat cu susținerea Institutului Cultural Român, în ciclul de evenimente Romania Universalis. Organizator la nivel local este Asociația Fălticeni Cultural.

Între 19 mai și 12 iunie 2023, zece orașe din România vor găzdui recitaluri dedicate personalității lui Dimitrie Cantemir, incluse de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga în ciclul de evenimente ROMANIA UNIVERSALIS – un amplu program cultural consacrat promovării creației camerale românești în țară și peste hotare, și pentru ale cărui ediții anterioare cei doi muzicieni au primit, în luna ianuarie a acestui an, Premiul de Excelență din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, în cadrul Galei MUSICRIT. Concertele vor avea loc la Giurgiu, Baia Mare, Satu Mare, Carei, Sighetu Marmației, Fălticeni, Piatra Neamț, Brăila, Buzău și Pitești.

Repertoriul prezentei ediții a turneului vizează exclusiv creații camerale românești plasate pe traiectoria influenței bizantine de-a lungul celor trei secole scurse de la moartea lui Dimitrie Cantemir, și va include creații semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamente semnate de Ioan Dobrinescu, precum și creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu.

Proiectul duce mai departe seria de evenimente pe care Asociația Culturală INNOVARTE și cei doi tineri artiști le dedică celebrării Anului Cantemir, serie începută în luna ianuarie 2023, de Ziua Culturii Naționale, cu un ciclu de cinci recitaluri și conferințe, lansări de clipuri muzicale și publicarea paginii web cantemir 300.ro. Seria a continuat în luna aprilie cu două concerte în Lima, capitala Republicii Peru, organizate, de asemenea, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Alături de susținerea acestui prestigios for cultural, proiectul CANTEMIR 300 – ROMANIA UNIVERSALIS se bucură de valorosul sprijin al Societății Române de Radiodifuziune, prin Canalul Radio România Muzical, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și de parteneriatul a numeroase instituții de cultură și de învățământ din România: Centrul Cultural Local „ION VINEA” din Giurgiu, Colegiul de Arte Baia Mare, Filarmonica de Stat „DINU LIPATTI” din Satu Mare, Centrul Cultural Sighetu Marmației, Asociația Fălticeni Cultural, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Consiliul Județean Neamț, Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Liceul de Arte „Hariclea Darcleé” și Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și Primăria Municipiului Buzău, Filarmonica Pitești.

Programul Zilele Culturii Fălticenene, 5-17 iunie 2023, este organizat de Asociația Fălticeni Cultural în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni, Consiliul Județean Suceava, Ateneul Național Iași și Colegiul Național “Nicu Gane”

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: