Joi, 21.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru remedierea unor defecţiuni pe str. Plt. Ghiniță, nr.31. Vor fi afectaţi consumatorii de pe străzile: Plutonier Ghiniță, Plugari, 2 Grăniceri (parțial), Cap. Diaconița (parțial), Humorului, Spital Fălticeni (Secția TBC), Romfour, Hotel Angel Sofia, OMV Petrom, Lidl, Service Todirică, Dasti, Ultimul Leu, Alevia.

Începând cu data de 1 iulie 2023, noul contract-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale și a medicamentelor va aduce schimbări importante în sistemul medical. Odată cu intrarea în vigoare a acestui contract, se vor aplica și normele de aplicare cuprinse în Ordinul Ministerului Sănătății 1.857/2023.

Printre noutățile aduse de acest contract se numără extinderea serviciilor în asistența medicală primară. Pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toți pacienții înregistrați la medicul de familie, vor fi introduse noi servicii diagnostice și terapeutice. De exemplu, femeile simptomatice sau cele care planifică o sarcină vor putea beneficia de recoltarea probelor biologice pentru testul Babeș-Papanicolau. De asemenea, se vor introduce tratamente intravenoase cu injectomat, spălături gastrice și se va facilita imobilizarea fracturilor, tratamentul entorselor și luxațiilor.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, lista afecțiunilor care permit prezentarea directă la medicul de specialitate se extinde considerabil. Aceasta va include hemofilia, talasemia, sifilisul, HIV/SIDA, dermatita atopică și alte afecțiuni.

De asemenea, din luna iulie vor fi decontate și noi analize de laborator în asistența medicală paraclinică din ambulatoriu. Printre acestea se numără determinarea nivelului de transferină serică, alfa amilază, lipază, lactatohidrogenază (LDH), rezervă alcalină, vitamina B12, acid folic și raportul albumină/creatinină într-un eșantion de urină spontană.

Asistența medicală dentară va beneficia și ea de o actualizare, prin introducerea serviciului decontat de detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, oferit o dată pe an pentru fiecare asigurat. De asemenea, medicii stomatologi vor putea efectua tomografii dentare CBCT.

În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și de reabilitare, se vor deconta servicii pentru o perioadă dublă în cazul pacienților cu diagnostic de accident vascular cerebral, paralizie cerebrală, limfedem după excizia ganglionară și anexectomie, precum și pentru marii arși în primele patru luni de la externare.

Aceste schimbări ar trebui să îmbunătăţească accesul pacienților la servicii medicale și vor permite un diagnostic și tratament mai rapid și eficient.

About Author

%d blogeri au apreciat: