Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: vineri, 22.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru realizarea unui branșament pe str. Ana Ipătescu. Vor fi afectaţi consumatorii de pe strada Ana Ipătescu (parțial), Muncii, Plt. Iordache. Unități: Magazin ”Roxana”.

Între 19 și 22 iunie, elevii care au absolvit clasa a VIII-a vor susţine cele două examene scrise din cadrul Evaluării Naţionale 2023: Limba și literatura română (19 iunie) și Matematică (21 iunie), Limba și literatura maternă (22 iunie).

Prima probă, cea de Limba română, va începe luni, 19 iunie, la ora 9 și va avea o durată de 2 ore. Candidații sunt așteptați să intre în săli între 8 și 8:30, iar pentru a fi identificați, trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate sau certificatul de naștere (în cazul celor care nu au împlinit încă 14 ani).

În județul Suceava sunt înscriși pentru a susține aceste probe 6614 elevi. Examenul va fi organizat în 159 centre de examen. Circa 300 de elevi vor susţine Evaluarea Naţională în unităţile de învăţământ din Fălticeni.

Pentru evaluarea lucrărilor au fost constituite trei Centre zonale de evaluare: Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava și Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava.

Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 24 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale, după cum urmează:

  • prelungirea timpului de lucru cu maxim 2 ore pentru 21 elevi, dintre care 5 susțin probelecu interpret mimico-gestual, 6  susțin probele într-o sală separată, 2 sunt monitorizați cu dispozitiv de monitorizare a glicemiei, pompă de insulină,  glucometru și telefon mobil, 2redactează lucrarea scrisă prin utilizarea materialelor compensatorii (tabele cu formule) și instrumente compensatorii (calculator), 4 beneficiază de prezența unui însoțitor în sala de examen, iar 2 beneficiază de transmiterea subiectelor prin dictare de către unul din profesorii asistenți
  • prelungirea timpului de lucru cu 1 oră pentru 2 elevi  cu fracturi antebraț
  • redactarea lucrării scrise de către unul dintre profesorii asistenți pentru 1 elev cu contuzie mână dreaptă ghipsată.

Ministerul Educației a emis recent un ghid care conține reguli și sfaturi esențiale pentru elevi. Iată câteva dintre ele:

La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2023, candidații vor primi subiectele sub formă de broșură și, în cazul necesității, pot solicita pagini suplimentare. Este important de menționat că broșura trebuie predată la finalul probei și nu rămâne în posesia candidaților, deoarece conține subiectele și rezolvările acestora.

Elevii trebuie să utilizeze doar cerneală sau pastă de culoare albastră pentru elaborarea lucrărilor scrise. În ceea ce privește schemele și desenele, pot folosi și creion.

La proba de Limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.

La aceeași probă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

Ministerul Educației a inclus și câteva sfaturi valoroase în același document, menite să ajute elevii de clasa a VIII-a:

Elevii trebuie să se asigure că au la ei actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, și eventual apă și șervețele.

După primirea broșurii, este recomandat să citească subiectele pentru a se familiariza cu ele, apoi să le citească din nou în întregime, acordând atenție tuturor cerințelor. Este recomandat să petreacă cel puțin 5 minute pentru a se obișnui cu cerințele fiecărui subiect.

Este important să identifice tipul de cerințe specifice fiecărui subiect și să se concentreze asupra înțelegerii fiecărei cerințe. Se sugerează să înceapă cu subiectul la care se simt cel mai încrezători și să realizeze un plan schematic de rezolvare, fie în minte, fie pe ciornă.

Este util să aloce timpul pentru fiecare subiect și să încerce să se încadreze în timpul propus, păstrând o rezervă pentru citire și corectură la final, dacă este necesar.

În cazul în care există riscul de a depăși durata alocată unui subiect, este recomandabil să se încheie fraza și să se treacă la alt subiect.

La final, este recomandat să se rezerve un interval de 10-15 minute pentru a citi și verifica întreaga lucrare.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Primele rezultate vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

About Author

%d blogeri au apreciat: